Expertul parlamentar in cadrul Senatului Romaniei, Angela Grosu, a fost trimisa in judecata, in stare de arest preventiv, de catre procurorii anticoruptie, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta, ne-a informat, ieri, Biroul de pr

Expertul parlamentar in cadrul Senatului Romaniei, Angela Grosu, a fost trimisa in judecata, in stare de arest preventiv, de catre procurorii anticoruptie, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta, ne-a informat, ieri, Biroul de presa al PNA, precizand ca dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Bucuresti.
Procurorii anticoruptie au inceput ancheta in acest caz in urma unui denunt potrivit caruia Angela Grosu ar fi pretins si primit, in repetate randuri, importante sume de bani in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa anumite persoane-influente in favoarea persoanei denuntator.
Astfel, din probele administrate in cauza, anchetatorii au stabilit ca expertul parlamentar a primit, in trei transe, suma totala de 273 milioane de lei vechi, precum si bijuterii din aur evaluate la peste
200 milioane lei vechi, lasand sa se creada ca are influenta asupra unor inalti functionari de stat si magistrati pentru facilitarea obtinerii unei gratieri individuale sau a rejudecarii cauzei privind o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea unei infractiuni cu specific bancar.
Afland ca inculpata detine o functie importanta cu profil juridic in cadrul Senatului Romaniei si ca, in temeiul acesteia, s-ar fi oferit de mai multe ori sa ajute diferite persoane in rezolvarea unor probleme judiciare, denuntatorul i-a cerut sprijinul, in cursul lunii noiembrie 2004, pentru solutionarea propriei sale probleme.

"Noi suntem controlul superior la toate"

In cadrul discutiilor avute cu familia respectivului, Angela Grosu a subliniat cat de importanta este functia pe care o detine in Senat, pretinzand ca, prin natura relatiilor sale de serviciu, poate interveni la diferite institutii si autoritati ale statului si isi poate exercita influenta in scopul inlaturarii efectelor definitive de condamnare.
In sprijinul spuselor sale, expertul parlamentar a afirmat ca "strategia sa de actiune se va desfasura simultan pe doua directii, pentru a obtine fie gratierea individuala, fie reducerea procesului", atingerea acestor obiective fiind posibila datorita cunostintelor sale in randul unor persoane cu functii extrem de importante si ale unor magistrati de care depindea derularea respectivelor proceduri.
Pentru a-l convinge pe cel care a apelat la serviciile sale cat de mare este influenta pe care ar fi putut-o exercita, Angela Grosu a afirmat ca se ocupa in mod curent de hotararile judecatoresti definitive, intrucat "noi suntem controlul superior la toate" , dand asigurari ca poate interveni pe langa unii colegi din Senatul Romaniei, chiar si un director din Ministerul Justitiei sau magistrati din Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru declansarea unor proceduri de natura a conduce la rejudecarea procesului, pe calea revizuirii, sau chiar la Administratia Prezidentiala pentru obtinerea aprobarilor necesare in vederea promovarii unei cereri de gratiere individuala.

Redactarea memoriilor

Potrivit procurorilor anticoruptie, Angela Grosu a redactat in numele denuntatorului memorii adresate mai multor institutii ale statului, inclusiv Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii din cadrul Senatului Romaniei, unde activa ca expert parlamentar, precum si o cerere de gratiere individuala adresata presedintiei Romaniei. "Imprejurarea exercitarii de catre inculpata a unor acte materiale specifice infractiunii de trafic de influenta rezulta, atat din declaratiile persoanei-denuntator, cat si din depozitiile martorilor, coroborate cu inscrisurile depuse la dosar si cu cele trei mandate on-line prin care s-a efectuat transferul sumei totale de 273 milioane lei pe numele de Grosu Angela, precum si cu recunoasterea celor doua bijuterii care au facut obiectul faptei de coruptie", se arata in rechizitoriul PNA.

Disjungerea cauzei

Dar aceasta nu este singura acuzatie de trafic de influenta care planeaza asupra expertului parlamentar. Conform sesizarii semnate de acelasi denuntator, Angela Grosu s-ar fi oferit, in cursul anului 2003, sa intervina pe langa oficiali din Ministerul Agriculturii pentru a facilita recuperarea unei creante de aproximativ 2 milioane de dolari, pretinzand in schimbul serviciului facut jumatate din suma.
Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei, cercetarile urmand sa fie efectuate intr-un dosar separat.
Dosarul a fost trimis vineri Tribunalul Bucuresti, competent sa solutioneze cauza in prima instanta, mai precizeaza Biroul de Presa al PNA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.