Traditionala parada de la 14 iulie, Ziua Nationala a Frantei, care s-a desfasurat ieri dimineata, a beneficiat de masuri de securitate exceptionale, fiind mobilizati circa 5.000 de membri ai fortelor de ordine.
Parada militara de pe Champs-El

Traditionala parada de la 14 iulie, Ziua Nationala a Frantei, care s-a desfasurat ieri dimineata, a beneficiat de masuri de securitate exceptionale, fiind mobilizati circa 5.000 de membri ai fortelor de ordine.
Parada militara de pe Champs-Elysées a avut loc in prezenta presedintelui Jacques Chirac si a omologului sau brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, invitat de onoare la ceremonii. Ministrul Apararii, Michele Alliot-Marie, a declarat ca Franta trebuie sa mentina "un nivel maxim de vigilenta". Conform autoritatilor, securitatea a fost "in mod special sporita prin trecerea la alerta rosie si punerea in aplicare a planului Vigipirate", dupa atentatele din 7 iulie, de la Londra, care au facut peste 50 de morti. In total, 5.000 de politisti si jandarmi au fost mobilizati, in principal pentru efectuarea de controale in multimea prezenta, ca in fiecare an, pe Champs-Elysées. Spectatorii au trebuit sa treaca prin detectoare de metale in timp ce politia a filmat multimea si a limitat accesul la statiile de metrou. In 2002, la parada de la 14 iulie a fost comisa o tentativa de asasinare a presedintelui Jacques Chirac, autorul fiind un militant de extrema-dreapta.

In Romania - sarbatoarea este marcata prin vernisarea unei expozitii de zile mari

In Romania, Ziua Nationala a Republicii Franceze va fi marcata si azi, cand isi va deschide portile expozitia "Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX", la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).
Vernisajul a avut loc in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a ministrului Culturii si Comunicarii din Franta, Renaud Donnedieu de Vabres, a ambasadorului Frantei la Bucuresti, Hervé Bolot, si a altor personalitati.
Fiecare din cele patru secole ilustrate in expozitie este denumit printr-o metafora sugestiva. Iar decorul special creat in salile MNAR ofera un plus de unicitate operelor, in majoritate de dimensiuni foarte mari.
Expozitia de pictura franceza, cea mai mare realizata in Europa Centrala si de Est dupa 1945, va putea fi vizitata de public pana la 2 octombrie, la MNAR. Pretul unui bilet de intrare la expozitie este de 15 lei (150.000 lei vechi) sau 7,5 lei (75.000 lei vechi) pentru studenti si pensionari. Studentii facultatilor de arta beneficiaza de intrare libera.
Expozitia itineranta a trecut pe la Varsovia si Budapesta, fiind initial un proiect destinat noilor tari intrate in Uniunea Europeana.
Insa, in urma vizitei din 2003 in Romania a ministrului Culturii si Comunicarii din Franta, Jean-Jacques Aillagon, proiectul a fost extins si in tara noastra.
Expozitia-eveniment, ce va cuprinde 77 de opere, este organizata in colaborare cu Réunion des Musées Nationaux din Franta, Ministerul Francez al Culturii si Comunicatiei, Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si MNAR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.