Valoarea totala a tranzactiilor realizate luna trecuta la Bursa Electronica Rasdaq a atins 606,24 miliarde lei vechi, respectiv 20,55 milioane dolari, cu 8,5 la suta mai mult decat rulajul realizat in luna mai, se arata in raportul lunar al BER.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate luna trecuta la Bursa Electronica Rasdaq a atins 606,24 miliarde lei vechi, respectiv 20,55 milioane dolari, cu 8,5 la suta mai mult decat rulajul realizat in luna mai, se arata in raportul lunar al BER.
Majoritatea cumparatorilor a fost reprezentata de nerezidenti, cu achizitii in valoare totala de 414 miliarde lei vechi, in timp ce plasamentele investitorilor autohtoni s-au cifrat la doar 192 miliarde lei vechi. In ceea ce priveste vanzarile, cea mai mare valoare, de peste 557 miliarde lei, a apartinut rezidentilor, in timp ce investitorii straini au vandut de doar 48 miliarde lei. Desi valoarea totala a tranzactiilor a fost mai ridicata decat in luna mai, numarul de transferuri realizate luna trecuta a scazut la 6.566, fata 9.968, in luna precedenta. Indicele pietei Rasdaq-Composite si-a continuat deprecierea si in luna iunie, scaderea fiind de 1,44 la suta, in timp ce la nivelul anului in curs, indicatorul a inregistrat un declin de 9,96 la suta. Daca in luna mai indicele RAQ-I inregistra o crestere de 2,56 la suta, in luna iunie s-a depreciat vertiginos cu 4,04 la suta, in timp ce, de la inceputul anului in curs, scaderea este de 15,13 la suta. In ceea ce priveste evolutia indicelui RAQ-II, aceasta si-a mai atenuat scaderea, de la 2,94 la suta in luna mai la 1,54 la suta in luna iunie. In ceea ce priveste deprecierea anuala, indicele RAQ-II conduce cu o scadere de 15,76 la suta. Nici la nivelul capitalizarii bursiere piata nu a stat foarte bine, aceasta cifrandu-se la 2,39 miliarde dolari, in scadere cu 4,92 la suta fata de valoarea inregistrata in luna precedenta, de 2,52 miliarde dolari.
In primele 6 luni ale anului 2005, la BER s-au tranzactionat actiuni in valoare de 5.068 miliarde lei, cu 69 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2004 (3.001 miliarde lei).

Numarul emitentilor de pe platforma extraburisera XMBS creste la 687

Incepand de astazi, se va relua tranzactionarea a inca 190 de emitenti de pe Bursa Electronica Rasdaq pe mecanismul de negociere dezvoltat pe platforma Arena, XMBS.
"Pe masura ce Registrul Roman al Actionarilor si REGISCO vor confirma consolidarea registrelor societatilor aflate in proces de translatare pe noua platforma tehnica, vom comunica momentul reluarii tranzactionarii valorilor mobiliare emise de acestea", a aratat Adrian Resmerita, director al Departamentului Emitenti din cadrul BER. In prezent, Bursa Electronica Rasdaq utilizeaza sistemul Arena pentru 617 emitenti, dintre care 120 tranzactioneaza utilizand sistemul de licitatie si 497 sistemul de negociere XMBS.
Dintre emitentii translatati azi pe sistemul Arena-XMBS fac parte societati ca Electroconstructia Calarasi, Avicola Buftea, Avioane Craiova, Mittal Steel Iasi, Bujoreni Bucuresti, Comcereal Bucuresti, Comat Giurgiu, Societatea de Constructii Hidrotehnice Constanta, Aroconstruct Bucuresti, Dornafor Vatra Dornei, Metalul Hunedoara, Studiourile Mediapro Bucuresti, Vitrometan Medias, Imparatul Romanilor Sibiu, Ovidius Constanta, Soced Bucuresti s.a.m.d.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin