Dupa ce situatia grea a economiei italiene a atras dupa sine, pana in prezent, criticile si avertismentele Bruxelles-ului, de aceasta data Franta pare sa fie urmatoarea pe lista neagra a statelor care incalca Pactul de Stabilitate al Uniunii Europene
Dupa ce situatia grea a economiei italiene a atras dupa sine, pana in prezent, criticile si avertismentele Bruxelles-ului, de aceasta data Franta pare sa fie urmatoarea pe lista neagra a statelor care incalca Pactul de Stabilitate al Uniunii Europene. Astfel, daca Franta isi va pastra neschimbata politica, atunci nu-si va putea tine angajamentele in materie de finante publice.
Conform unui studiu al Trezoreriei franceze, aparut in cotidianul Le Monde, si citat de AP, deficitul Frantei se va ridica pe 2005 la 3,5-3,6 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), iar datoria publica la aproximativ 67 la suta din PIB, deci cu 7 procente peste limita acceptata de UE.
Ministrul delegat al Bugetului nu a confirmat insa previziunile Trezoreriei. ''Ramanem la obiectivul de a ne plasa sub 3 la suta, fiind aproape totul calculat pentru a reusi aceasta reducere'', a declarat Jean-François Cope. Cu aceasta ocazie, ministrul a mai anuntat si constituirea in zilele urmatoare a unei rezerve de siguranta suplimentare de un miliard de euro, dupa ce in luna februarie alte patru miliarde de euro au fost trecuti in rezerva.
Deficitul prevazut de minister pentru 2005 este de 2,9 la suta din PIB, si pare destul de greu de atins, dat fiind ca pe anul trecut acesta s-a ridicat la 3,7 la suta. Pentru anul viitor, estimarile Guvernului sunt de 2,2 la suta, si sunt total contrazise de Trezorerie, care a calculat un deficit de 3,5 la suta. Nici in ceea ce priveste datoria publica lucrurile nu par sa stea mai bine. Daca pentru 2007 Ministerul Finantelor a prognozat o cifra de 63,6 la suta, Trezoreria considera ca aceasta va atinge cel putin 67 la suta din PIB. Daca aceste cifre sunt reale, atunci inseamna ca datoria publica a crescut cu aproximativ 10 la suta din PIB, iar deficitele au ramas peste 3 la suta de la inceputul celui de-al doilea mandat al presedintelui Chirac.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.