La aproape patru ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii, exista inca o serie de tipuri de atacuri neacoperite de catre fimele de asigurare, arata un studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si De
La aproape patru ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii, exista inca o serie de tipuri de atacuri neacoperite de catre fimele de asigurare, arata un studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Mediafax.
Potrivit datelor OCDE, pierderile generate de un atac terorist ar putea varia intre 50 de miliarde de dolari si 250 de miliarde de dolari, iar neasigurarea corespunzatoare a acestora ar putea duce la faliment o serie de companii si chiar destabiliza economiile insuficient dezvoltate.
"Pagubele rezultate in urma unui atac terorist de mare amploare ar putea sa fie prea mari pentru ca firmele private de asigurari sau reasigurari sa le poata acoperi. Pe unele piete, pierderile ar putea depasi chiar capacitatea cumulata a agentilor privati si guvernamentali", a anuntat organizatia. Atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA au cauzat pagube estimate la 31,7 miliarde de dolari. Ca urmare, firmele de asigurari si reasigurari au redus numarul tipurilor de evenimente acoperite de asigurare si au majorat primele. Potrivit raportului OCDE, grupurile teroriste au tendinta de a se orienta catre actiuni care maximizeaza numarul victimelor, atentatele cu bombe chimice, biologice sau nucleare reprezentand o amenintare deosebit de importanta.
Insa tocmai pentru acest gen de atacuri este cel mai greu de obtinut asigurare. "Desi poti sa iti faci asigurare impotriva acestui tip de amenintare, la preturi exorbitante, acest gen de evenimente sunt considerate de catre sectorul privat ca fiind imposibil de asigurat", a afirmat Cecile Vignial, unul dintre oficialii OCDE care au participat la intocmirea raportului. Reprezentantul organizatiei a precizat ca raportul nu sugereaza obligativitatea Guvernului de a asigura astfel de riscuri, ci doar ca trebuie gasita o solutie pentru ca aceste evenimente sa poata fi asigurate. Conform OCDE, un numar redus de state furnizeaza, in prezent, asemenea polite de asigurare, acestea fiind SUA - unde 50 la suta dintre firme sunt asigurate impotriva atacurilor teroriste-, Marea Britanie, Olanda si Spania. Australia si Franta asigura doar partial atacurile cu bombe nucleare, chimice sau biologice, iar unele tari ca Austria si Germania - unde 3 la suta dintre companii au asigurare impotriva atentatelor - nu ofera nici un fel de protectie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.