Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice (AECD) - Sectia romana va prezenta Comisiei Europene, in septembrie, un raport cu date concrete privind coruptia din mediul academic national, a anuntat ieri, potrivit Mediafax, Corneliu Zeana, presedintele So
Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice (AECD) - Sectia romana va prezenta Comisiei Europene, in septembrie, un raport cu date concrete privind coruptia din mediul academic national, a anuntat ieri, potrivit Mediafax, Corneliu Zeana, presedintele Societatii Nationale a Miscarii Europene. "Romaniei nu i se reproseaza situatia economica, ci coruptia", a spus Zeana.
Coruptia, mult mai periculoasa in mediu universitar
In opinia fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, prezent la conferinta de presa a Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice, "coruptia este o realitate veche la noi in tara, dar pentru mediul universitar este mult mai periculoasa. Coruptia in Facultatea de Drept sau cea de Medicina va pregati pentru societate juristi, magistrati, avocati si doctori corupti", a mai spus fostul presedinte. Emil Constantinescu a apreciat cercetarea sociologica a profesorului Mihaela Miroiu, prezentata marti, in legatura cu gravele probleme de etica din universitatile romanesti. El a laudat si atitudinea ministrului Educatiei care a sustinut realizarea unui astfel de document, dar s-a aratat sceptic fata de un posibil succes al acestei evaluari, fara implicarea profesorilor in "actiunea de curatire morala a mediului academic". Constantinescu a enumerat numai cateva din institutiile unde au fost sesizate multiple nereguli, printre care Universitatea din Oradea, Universitatea "Valahia" din Targoviste, Universitatea Petrosani sau Universitatea de Vest din Transilvania.
In opinia profesorului universitar Nicolae Constantinescu, rezultatele cercetarii sociologice nu trebuie generalizate. Nu intregul mediu academic este corupt si nici in toate universitatile nu exista probleme etice grave de genul favoritismului - indiferent de motivele care stau la baza acestei practici, hartuirii sexuale pe linie ierarhica, relatiilor erotice intre profesori si studenti si de tip clica, la nivelul corpului academic si administrativ, dar si lipsa de transparenta, semnalate in cercetarea sociologica. "Totusi, tragem un semnal de alarma asupra faptului ca, daca nu se va taia in carne vie, atunci cand apar femomene grave de abatere de la normele etice si daca nu va fi luata o atitudine necrutatoare fata de cei care savarsesc astfel de fapte, coruptia nu va fi eliminata", a mai spus profesorul Constantinescu.
Avansari pe bani, carti false, diplome cumparate
Un alt membru al AECD - Sectiunea romana, Virgil Gabriel Paun, a prezentat cateva exemple "elocvente" care confirma existenta coruptiei in universitati prin promovari "spectaculoase". El a spus ca la Universitatea de Medicina din Iasi, unde a fost vandut un mare numar de diplome, nimeni nu a fost sanctionat. Mai mult, "profesorul care a patronat aceasta afacere a devenit rector". Apoi, la UMF Carol Davila din Bucuresti, medicul Maria Dorobantu, fost prodecan, a devenit profesor cu un punctaj net inferior "declarand in fals carti nepublicate, totul fiind posibil cu complicitatea fostului rector L. M. Popescu". Mai mult, si sotul doctoritei Dorobantu a beneficiat de promovare desi nu avea punctajul necesar. Tot prin concurs, cei doi fii ai familiei Dorobantu au ajuns pe cele mai inalte posturi, cadre didactice la UMF", a mai spus Paun. Acesta a criticat gravele abateri cu "conotatii penale", de la Universitatea "Valahia" din Targoviste, si a cerut conducerii Ministerului Educatiei sa faca public numele profesorilor care i-au dat primarului Marian Vanghelie nota de trecere la proba de limba romana de la bacalaureat. Potrivit datelor prezentate de Gabriel Paun, conferentiarul Sache Nicolaescu, decan al Facultatii de Stiinte Juridice "in complicitate cu magistrati, a transformat justitia damboviteana in tabara". Decanul Facultatii de Stiinte, Calin Oros, pana in 1996 "modest profesor de liceu, avanseaza conferentiar fara ca dosarul lui sa fie validat de Senatul Universitatii, iar titlul este acordat de Comisia pentru Metalurgie a MEdC". Decanul Ion Stegaroiu, pana in 1996 normator la Combinatul Siderugic din Targoviste", a avansat devenind in 1997 conferentiar, iar in 1998 profesor universitar si devine decan al Facultatii de Stiinte Economice"; Ion Cucui, contabil la IAS in 1990, a reusit falimentarea institutiei. El a avansat spectaculos in mediul universitar, devenind in 1997 conferentiar, profesor universitar, prorector iar acum rector la o universitate de stat. In documentul care va ajunge pe masa comisarilor europeni de la Bruxelles este citat si cazul Nicolae Mischie, de la Universitatea Targu Jiu. Acesta a recunoscut public ca nu stie titlul tezei sale de doctorat. Fata de aceste cazuri care "abunda" in invatamantul romanesc, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu ia nici o masura, a mai spus Paun.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.