Daca terenul aferent stadionului Ion Moina reprezinta prima tinta si primul castig pentru cumparator, ceea ce se va construi acolo constituie o afacere si mai banoasa. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, intretine o stare de incertitud
Daca terenul aferent stadionului Ion Moina reprezinta prima tinta si primul castig pentru cumparator, ceea ce se va construi acolo constituie o afacere si mai banoasa. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, intretine o stare de incertitudine in jurul acestui proiect, sustinand ca acolo se va ridica un "centru civic", cu cinematograf, alei si fantana arteziana, dar si blocuri de locuinte. Cert este doar ca proiectul, aflat in stadiu incipient, se poate schimba oricand, iar pe locul unde acum troneaza "templul fotbalului clujean" pot aparea ansambluri de locuinte de lux si/sau un mall. Aceasta din urma varianta ar fi si cea mai banoasa pentru constructori si pentru detinatorul terenului. Un calcul simplu - facut de specialisti consultati in acest caz - arata ca, din cei 66.000 mp de teren, pe aproximativ 45-50.000 mp se va construi, pe 6-8 sau poate chiar 10 nivele (in imediata vecinatate a actualului stadion se gasesc hotelurile Sport si Napoca, ambele cu 10 etaje), de unde rezulta o suprafata totala construita de minim 270.000 mp. In urma vanzarii apartamentelor de lux cu cel putin 800 de euro mp se vor obtine 216 milioane de euro, in timp ce costul total al investitiei s-ar ridica la 13,2 milioane de euro terenul cumparat de la CJ (conform estimarii arhitectului sef al judetului), plus 108 milioane de euro construirea ansamblului imobiliar (la 400 euro mp construit), adica la un total de 121,2 milioane de euro investitie totala. Iata un castig simplu, de cel putin 94,8 milioane de euro (dar in acelasi timp, se poate ajunge pana la un castig record de 230 de milioane de euro (!), in cazul in care se construiesc 10 etaje, se vand cu 1000 de euro mp, iar terenul luat de la CJ costa 20 - cum sustine Nicoara, si nu doar 13 milioane de euro - cum spune Spanu).
Alaturat, in facsimil, va prezentam si schita calculului facut de Marius Nicoara, chestionat de ZIUA de Cluj despre posibilele investitii pe terenul de sub Ion Moina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.