Incepand de astazi, curentul electric s-a scumpit cu 5,2 la suta, iar gazele naturale cu 10,2 la suta. Momentul 1 iulie ar fi trebuit sa ne aduca si cresterea accizelor la carburanti, tigari si bauturi alcoolice, dar, din "fericire", aceasta majorare

Incepand de astazi, curentul electric s-a scumpit cu 5,2 la suta, iar gazele naturale cu 10,2 la suta. Momentul 1 iulie ar fi trebuit sa ne aduca si cresterea accizelor la carburanti, tigari si bauturi alcoolice, dar, din "fericire", aceasta majorare a fost devansata si a avut, deja, loc la 1 aprilie.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pentru consumatorii casnici, gazele naturale s-au scumpit cu peste 45 la suta, iar electricitatea cu peste 10 la suta. Nu doar consumatorii sunt foarte interesati de aceste scumpiri. Banca Nationala a Romaniei (BNR) asteapta cu interes efectele cresterilor de preturi asupra economiei, pentru a putea oferi, in sfarsit, o tinta de inflatie plauzibila.

ANRGN: Suntem nevoiti sa gasim solutii la ceea ce n-au facut altii

Pentru scumpirea gazelor, ultima din acest an, dupa cum sustine Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), motivele oferite de autoritati sunt obligatiile asumate prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si cresterea pretului la gazele din import.
"Daca in domeniile petrolier si electricitate, preturile sunt comparabile cu valorile din tarile membre ale UE, nu acelasi lucru se poate spune despre sectorul gazelor naturale, unde aplicarea masurilor reformiste a fost intarziata nepermis. Este regretabil ca in domeniul gazelor naturale nu s-a actionat la timp, iar din acest motiv, suntem nevoiti sa gasim solutii la ceea ce n-au facut altii, probabil, de teama aplicarii unor masuri considerate nepopulare. Ii asiguram pe toti consumatorii de justetea ultimei majorari, care s-a facut pe baza unor calcule bine fundamentate", sustine autoritatea de reglementare.
La prima categorie a consumatorilor casnici, ca urmare a majorarii, pretul este de 694,77 RON/1.000 mc sau 6.947.700 ROL/1000 mc la Distrigaz Nord, iar pentru clientii Distrigaz Sud pretul este de 699,79 RON/1000 mc sau 6.997.900 ROL/1000 mc.
La ultima categorie a consumatorilor industriali, pretul este de 591,16 RON/1000 mc sau 5.911.600 ROL/1000 mc la Distrigaz Nord si de 625,22 RON/1000 mc sau 6.252.200 ROL/1000 mc la Distrigaz Sud. Trebuie mentionat faptul ca preturile nu includ TVA.

Restrictii pentru tariful social la electricitate

La electricitate, noul tariful CS optional de tip social va fi de 0,15 RON/kWh, pentru un consum de pana la doi kWh pe zi, 0,36 RON/kWh/zi, pentru un consum intre doi si trei kWh/zi si 0,71 RON/kWh, pentru un consum de peste trei kWh/zi.
In prezent, tariful social se acorda fara restrictii, dar, incepand cu 1 noiembrie, se va acorda doar daca locul de consum pentru care consumatorii casnici solicita aplicarea acestui tarif coincide cu domiciliul si daca venitul lunar pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.
Consumul realizat, incepand cu data de 1 noiembrie 2005, de consumatorii inregistrati in cadrul tarifului social si care nu indeplinesc conditiile de venit sau domiciliu si nu au depus cerere de modificare a tarifului social in alt tip de tarif se va factura cu tariful CR de tip monom.
Tariful optional de tip monom va fi compus din pretul energiei consumate in perioada de facturare - 0,27 RON/kWh si rezervare - 0,13 RON/zi. Rezervarea este destinata acoperirii costurilor fixe efectuate pe lantul producere-transport-distributie-furnizare de energie electrica pentru asigurarea disponibilitatilor serviciului in orice moment.
Pentru Tariful CR2 optional de tip monom diferentiat pe doua zone orare rezervarea va fi de 0,13 RON/zi, iar pretul energiei consumate in orele de zi va fi de 0,43 RON/kWh, pentru consumul efectuat in intervalul orar 7,00 - 22,00, de luni pana vineri, si de 0,14 RON/kWh, pentru consumul din intervalul 22,00 - 7,00, precum si in zilele de week-end, de vineri, ora 22,00, pana luni, ora 7,00.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.