Nu ingrasati porcul in Ajun! Psihologii spun ca nu trebuie sa invatati pe ultima suta de metri. In ultimele saptamani de dinaintea examenului de admitere, trebuie sa va axati numai pe recapitulari. Este foarte important ca elementele de baza sa
Nu ingrasati porcul in Ajun! Psihologii spun ca nu trebuie sa invatati pe ultima suta de metri. In ultimele saptamani de dinaintea examenului de admitere, trebuie sa va axati numai pe recapitulari. Este foarte important ca elementele de baza sa existe dinainte. Daca in cei patru ani de liceu procesul de invatare a fost constant, in preajma examenului tanarul nu va face decat sa fixeze informatiile pe teme si sa le consolideze. E nevoie doar de o ""frunzarire"" a materialelor. In nici un caz tanarul nu va mai invata inainte de examen, este de parere psihologul-psihoterapeut Stefania Duduman de la Centrul de Psihologie, Actiune si Psihoterapie din Bucuresti. Ultimele doua-trei saptamani pregatitoare examenului sunt destinate strict recapitularilor. PRACTICI. Cu toate acestea, tinerii practica frecvent metoda invatatului pe ultima suta de metri, cu preponderenta in anii de studentie. Metoda este foarte simpla: memorarea mecanica. Dupa examen insa, nimic din ceea ce au avut impresia ca au invatat nu va ramane intiparit in minte. Atunci cand subiectele de examen vor cere doar un segment din ceea ce a invatat, elevul nu va putea intrerupe sirul informatiilor pentru a selecta doar o portiune din ansamblu. Asa se explica de ce elevii comenteaza textul in intregime atunci cand subiectul le cere analiza unui singur pasaj. STILURI. Nu exista o formula de invatare de succes. Fiecare dintre elevi are sau ar trebui sa aiba un stil de invatare personalizat. Totusi, s-a dovedit eficienta invatarea cu voce tare, care ajuta la reproducerea coerenta a informatiei si la fixarea ei - pentru cei care au o memorie preponderent auditiva. Alti tineri se bazeaza pe memoria vizuala, asociind subiectul unei particularitati sau retinand exact unde in manual sau in notite se afla informatia. Memoria matematica s-a dovedit si ea foarte eficienta. Unii elevi schematizeaza informatiile dupa un algoritm propriu. Altii nu au nevoie decat de cateva repere si pe baza lor pot construi singuri un text coerent, mergand pe creativitate.
Riscul aici insa este ca pot divaga de la subiect, neavand un plus de informatii. Indiferent de stilul pe care l-a adoptat de-a lungul timpului, tanarul nu va face nici o schimbare in aceasta privinta in preajma examenului. Exista tineri care invata predominant in timpul diminetii sau dupa-amiezii si tineri care asimileaza mai bine cunostintele noaptea. Parintele nu-l va obliga sa invete atunci cand el nu este dinamic si receptiv. PREGATITI-VA EMOTIONAL. In zilele de dinaintea examenului, mai importanta decat cantitatea de informatii pe care a reusit sa o asimileze de-a lungul pregatirii este starea emotionala. Un singur cuvant spus gresit este suficient pentru a dezechilibra starea tanarului deja tensionat. Contributia parintilor pe aceasta latura este foarte importanta. Tendinta generala a parintilor este de a impinge copilul pe ultima suta de metri. Ei nu iau insa in calcul faptul ca cei mai multi dintre tineri stiu exact ce au de facut, cat au invatat si cat mai au de recuperat. Numai ei sunt in masura sa spuna cum se simte organismul lor si cand au nevoie de pauze de la invatat. Presiunea parintilor nu face decat sa afecteze tanarul care se pregateste pentru examen.
""Sfatul cel mai bun pe care il putem da parintilor este de a fi foarte atenti la ceea ce le cere copilul, dar fara a-l sufoca. Daca parintii vor deschide de zece ori pe zi usa dormitorului si ii vor ordona sa invete, nu vor face decat sa exercite o presiune mai mare asupra tanarului, de unde si riscul ca el sa clacheze chiar in preajma examenului"", adauga psihologul Stefania Duduman. Parintele trebuie sa inteleaga ca este la capatul unui drum lung, iar comportamentul anormal al copilului nu trebuie sa il sperie. Nu sunt rare situatiile in care parintele insista ca tanarul sa faca o pauza de la invatat, iar acesta refuza. ENERGIE. Legumele, fructele si sucurile naturale din belsug sunt binevenite pentru tanarul care se pregateste de examen. Mancati grapefruit, piersici, mere, morcov pentru vitamine si ardei gras - care detensioneaza si calmeaza sistemul nervos. Complexele de vitamine care cuprind calciu si magneziu sunt si ele benefice. De preferat este insa ca acestea sa fie luate cu cel putin o luna si jumatate inaintea examenului. Cel mai bun medicament in dimineata examenului este un mic dejun sanatos, care il va feri pe tanar de lipotimii. La fel de importanta este si hidratarea, insa neaparat cu lichide neacidulate. Alegeti apa plata. Nu incercati sa va calmati emotiile cu medicamente precum diazepam si extraveral. DA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.