Admiterea la facultate se va sustine la fel ca si anul trecut in una sau doua sesiuni, la decizia universitatilor. Tinerii vor studia din toamna, insa, numai 3 ani, ciclul de licenta. Admiterea in anul I de studii la toate formele de invatamant

Admiterea la facultate se va sustine la fel ca si anul trecut in una sau doua sesiuni, la decizia universitatilor. Tinerii vor studia din toamna, insa, numai 3 ani, ciclul de licenta.

Admiterea in anul I de studii la toate formele de invatamant superior acreditat si autorizat va fi organizata intr-una sau doua sesiuni, in perioada iulie - septembrie 2005, conform Ministerului Educatiei. Organizarea admiterii, insa, revine in totalitate institutiilor de invatamant superior. Astfel, concursul de admitere se poate organiza pe baza de examen sau pe baza altor criterii stabilite de senatele universitare, cum ar fi concursul de dosare, unde sunt luate in calcul nota de la bacalaureat si media anilor de studiu din liceu.
Dar tinerii nu ar trebui sa isi faca griji, pentru ca anul acesta sunt aproximativ 170.000 de absolventi de liceu si 180.000 de locuri pentru anul I cu taxa si bugetate la universitatile de stat. Iar daca mai punem si universitatile particulare, practic fiecarui candidat ii vor reveni doua locuri. Asta, bineinteles, in functie de universitatea pe care si-o alege.

ADMITERE PE DOMENII. Pentru prima data in aceasta toamna, admiterea in invatamantul superior public si privat se organizeaza pe domenii de studiu de licenta, pe baza metodologiilor stabilite de fiecare universitate si nu pe specializari ca pana acum. Constituirea formatiunilor de studiu pe specializari se face dupa exprimarea optiunilor de catre candidatii admisi. Cu alte cuvinte, institutiile de invatamant superior au obligatia de a asigura candidatilor admisi dreptul de a alege liber una dintre specializarile oferite in cadrul fiecarui domeniu de studiu de licenta. Cat priveste formele de invatamant seral, cu frecventa redusa sau invatamant la distanta, pot fi organizate numai de catre universitatile care organizeaza cursuri de zi, in domeniile respective.

CRITERII. La admiterea in invatamantul superior pot candida absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget pentru un singur domeniu de studiu, in cadrul unei universitati, pe durata normala de studii. Un alt domeniu de studiu poate fi urmat doar in regim cu taxa. Media minima de admitere pentru locurile finantate de la buget si pentru cele cu taxa nu poate fi mai mica decat 5 sau decat un numar de puncte echivalent cu aceasta.

SCHIMBARI. Din aceasta toamna, pentru compatibilizarea invatamantului superior romanesc cu cel european se va trece la restructurarea sistemului pe doua cicluri de studii universitare, respectiv licenta - 3 ani si masterat - 2 ani, se va organiza ciclul de licenta pe domenii de studiu si se vor aloca cu 20% mai multe locuri finantate de la buget pentru masterat, a carui durata va fi prelungita la 2 ani.
De asemenea, se va incerca o mai buna functionare a sistemului de credite transferabile. Astfel, durata ciclului de studii se va exprima prin puncte de credit, acestea reflectand volumul de munca pe care un student il depune pentru a dobandi cunostinte si competente specifice unor discipline de studiu. Astfel, angajatorul va putea cunoaste despre absolventi nu doar ceea ce stiu acestia, dar mai ales ceea ce stiu sa faca. Tot din toamna, tinerii care vor fi admisi, vor primi la finele facultatii, in loc de foaia matricola, Suplimentul la Diploma. Acesta va fi eliberat, in mod obligatoriu si gratuit, o data cu diploma de studii universitare si va spori transparenta invatamantului superior romanesc pentru angajatorii romani si straini si, totodata, sansele absolventilor pe piata muncii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.