Diabetul si afectiunile asociate - dislipidemiile, sindromul metabolic, bolile cardiace - au atins proportii epidemice la nivel mondial, sustin reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Conform datelor OMS, se estimeaza o creste
Diabetul si afectiunile asociate - dislipidemiile, sindromul metabolic, bolile cardiace - au atins proportii epidemice la nivel mondial, sustin reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Conform datelor OMS, se estimeaza o crestere alarmanta a prevalentei diabetului de tip 2 la nivel global, pana la 225 de milioane de cazuri in anul 2010 si 300 de milioane de cazuri in anul 2025. Doua treimi din decesele cauzate de diabet sunt generate de afectiuni cardiovasculare.
Consiliul National de Cercetare pentru Sanatate si Medicina din Australia si o cunoscuta companie farmaceutica desfasoara din anul 1998 la nivelul a 10.000 de pacienti, studiul Field.
Acesta ''investigheaza beneficiile clinice ale terapiei cu fenofibrat in preventia primara si secundara a bolilor cardiovasculare la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, sprijinind specialistii din domeniul medical in alegerea celei mai eficiente terapii pentru aceste afectiuni''.
Rezultatele studiului Field vor fi publicate in toamna acestui an si vor oferi informatii privind efectul fenofibratului asupra mortalitatii si morbiditatii coronariene la pacientii cu varste intre 50 si 75 de ani, diabetici.
''Lumea medicala, in special diabetologii, asteapta cu nerabdare rezultatele acestui studiu, care vor aduce dovezi concrete legate de importanta tratamentului cu fenofibrat in diabetul zaharat de tip 2. In urma studiului, se vor oferi practicienilor indicatii clare, pentru ca, prin utilizarea acestui tip de medicament, sa se poata preveni complicatiile cardiovasculare care devasteaza prezentul si viitorul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Diabetul este furnizor de cazuri pentru cardiologi. Pe de alta parte, 50 la suta dintre pacientii internati la cardiologie au glicemia ridicata'', a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Acesta a adaugat ca in tara noastra sunt inregistrati aproximativ 450.000 de diabetici, dintre care circa 330.000 sunt tratati cu medicamente: ''Anual, sunt depistate 45.000- 50.000 de cazuri noi de diabet.
Dintre acestea 90-95 la suta sunt cazuri de diabet tip 2. In acelasi timp, 30-35 la suta dintre noile cazuri prezinta si boli cardiovasculare''.
El atrage atentia si persoanelor a caror glicemie se situeaza intre 100 si 125: ''Este, ca sa spunem asa, un interval anormal. Persoanele care au glicemia situata intre 100 si 125 trebuie sa aiba grija si sa-si repete periodic testele''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.