Strategia de expansiune economica a Romaniei se orienteaza, din ce in ce mai mult, spre piete comparabile cu Romania, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
Strategia a fost elaborata in colaborare de MEC si MAE si rep

Strategia de expansiune economica a Romaniei se orienteaza, din ce in ce mai mult, spre piete comparabile cu Romania, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
Strategia a fost elaborata in colaborare de MEC si MAE si reprezinta transpunerea strategiei Guvernului, iar cel mai probabil in septembrie va exista "expresia scrisa" a acesteia, au declarat surse din MAE. In cadrul proiectului, o mare importanta este acordata promovarii investitiei si a exporturilor romanesti, acolo unde este cazul, dar si a atragerii potentialelor investitii externe.
Ungureanu a precizat ca este vorba despre o schimbare de paradigma, fiind luate in calcul cu precadere "piete care, inclusiv geografic, sunt comparabile cu Romania".
Conform unor surse din minister, este vorba despre republici autonome ruse, despre zona Caucazului si a Asiei Centrale, sau despre tari din lumea araba, insa accentul nu mai cade pe actiuni la nivelul capitalelor si a autoritatilor centrale, ci mai degraba pe identificarea unor zone de interes economic. Aceasta schimbare de paradigma se suprapune peste "politica MAE de a dezvolta o retea de consulate generale", dintre care o mare parte vor avea ca activitate principala cea de promovare economica a intereselor romanesti.

Atasatii economici, subordonati sefilor misiunilor diplomatice

Consilierii pentru expansiune economica aflati in misiuni ale Romaniei in afara tarii si care sunt desemnati de MEC trec in subordinea sefului misiunii diplomatice, pe perioada in care se afla la post, conform Protocolului semnat, ieri, de MAE si MEC.
Potrivit ministrului de Externe Mihai Ungureanu, in afara tarii, consilierii economici, desi provin din Ministerul Economiei si Comertului, raspund "administrativ si politic sefului de misiune", dar raporteaza si MEC-ului.
Acest Protocol are scopul de a reglementa raporturile dintre MEC si MAE, pe modelul celor deja existente cu Ministerul de Interne, MApN si Ministerul Muncii.
"MAE si MEC se aflau intr-o relatie de echivoc", a precizat Ungureanu, adaugand ca: "Am eliminat un echivoc transformand buna practica in regula".
La randul sau, ministrul Codrut Seres a spus ca documentul transmite trei semnale. In primul rand, este vorba despre colaborarea intre ministere, chiar de la nivelul ministrilor, apoi se poate vorbi despre "o ordine absolut necesara care trebuia pusa intre reprezentantii MAE si reprezentantii MEC", dar si despre preocuparea pentru stabilitate, care este "un fundament pentru strategia de expansiune economica" a Romaniei.
Seres a apreciat ca, intre cele doua ministere "trebuie sa existe o mult mai stransa si larga colaborare". De asemenea, in vederea intineririi personalului diplomatic, reprezentantii MEC au precizat ca nu mai exista "colegi pensionabili in posturi externe" si a fost modificat sistemul de concurs, astfel incat cei care ar urma sa iasa la pensie in urmatorul mandat nu mai au dreptul sa se inscrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.