"Bostina si Asociatii" asigura consiliere juridica pentru OPCOM, Hidroelectrica si... ANRE. Firma are, astfel, acces la informatii la prima mana despre administratorul pietei angro de energie electrica, producatorul de electricitate si autoritatea de

"Bostina si Asociatii" asigura consiliere juridica pentru OPCOM, Hidroelectrica si... ANRE. Firma are, astfel, acces la informatii la prima mana despre administratorul pietei angro de energie electrica, producatorul de electricitate si autoritatea de reglementare. Calin Popescu Tariceanu, trimis la plimbare de Nicolae Opris, presedintele ANRE, dupa ce a cerut rezilierea contractului cu firma de avocatura

Dupa ce, luna trecuta, reprezentantii Corpului de Control al ministrului Economiei s-au aratat nepasatori fata de posibila deturnare a 350 de milioane de dolari, sesizata de salariatii OPCOM, (justificandu-se ca suma reprezinta aproximativ o cincime din cifra de afaceri a SC Electrica SA la nivelul anului 2003), acum presedintele ANRE refuza sa rezilieze contractul de consultanta juridica incheiat cu societatea "Bostina si Asociatii", desi acestia sunt angajati si de OPCOM, si de Hidroelectrica, fiind totodata si actionari ai Energy Holding.
Refuzul presedintelui ANRE este cu atat mai surprinzator cu cat solicitarea de reziliere a venit din partea premierului care a considerat ca este un clar conflict de interese, nefiind normal ca un jucator pe piata de energie sa fie in acelasi timp si arbitru.
Pornind de la declaratia premierului, conform careia s-a constatat "existenta unui conflict de interese" referitor la faptul ca Societatea Civila de Avocati "Bostina si Asociatii" (devenita in luna aprilie a.c. "Bostina, Buzaianu si Asociatii") este beneficiara unor contracte de consultanta juridica atat la ANRE (societatea care reglementeaza piata energiei electrice), cat si la OPCOM (societate considerata bursa a energiei electrice) si in acelasi timp la Hidroelectrica (producator de energie electrica care participa la licitatiile bursei de energie), fiind totodata si actionar la Energy Holding (reprezentantul VA TECH in Romania), societate care vinde 60 la suta din ceea ce produce Hidroelectrica, l-am interpelat pe Nicolae Opris, presedintele ANRE, amintindu-i ca premierul a cerut sefului Cancelariei, Aleodor Francu, sa solicite institutiei pe care o reprezinta rezilierea contractului cu aceasta firma de avocati.
"Nu este normal ca un jucator pe piata de energie sa fie in acelasi timp si arbitru", a spus atunci primul-ministru.

Ce vede premierul nu vede si presedintele ANRE

Intrebat ce a facut in privinta solicitarii premierului, Opris ne-a declarat ca "nu considera un conflict de interese" angajarea aceleiasi firme de consultanta juridica si de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si de bursa de energie (OPCOM) si de catre producator...
"Deciziile ANRE se pun pe site, se comenteaza de catre publicul larg, apoi se discuta in cadrul unei comisii si se supune la vot. In concluzie, nici o societate de avocati nu poate influenta o decizie a ANRE.
Din acest motiv nu se constata ca ar exista un conflict de interese, iar eu mi-am exprimat deja punctul de vedere in scris", a mai spus Opris.
La intrebarea referitoare la o eventuala greseala facuta de premier, presedintele ANRE ne-a raspuns (contrazicandu-se): "Nu greseste, dar eu nu am constatat existenta unui conflict de interese. Cum am mai spus, o societate de avocati nu poate influenta sub nici o forma o decizie a ANRE. Repet: <> are cu noi un contract de consultanta, iar noi nu avem motive sa reziliem acest contract", a incheiat presedintele Nicolae Opris.

"Si ce daca?"

Ne permitem sa-l corectam pe domnul presedinte Nicolae Opris. Afirmatia domniei sale este gresita, avand in vedere ca sarcina principala a unui consilier juridic, in acest caz, este aceea de a verifica, din punct de vedere legal si a exprimarii juridice, modul in care sunt intocmite normativele legislative care reglementeaza piata energiei electrice.
Or, daca aceasta firma de avocati, care "vede" reglementarea inainte de a fi publicata pe site, o transmite altei societati la care are contract de consultanta sau la care ea insasi este actionar, este clar un conflict de interese care poate perturba bunul mers al licitatiilor si contractelor ce urmeaza a fi incheiate. Conflict de interese poate fi numit si faptul ca directorii OPCOM, Victor Ionescu si Luminita Lupului, sunt in acelasi timp si membri ai Consiliului de Administratie de la Rovinari si Termoelectrica (Ionescu), respectiv la Turceni (Lupului).
Si in acest caz am primit raspunsuri in doi peri, de data aceasta din partea reprezentantilor Corpului de Control al ministrului Economiei, care, dupa o asteptare de mai bine de 45 de zile, ne-au scris: "Si ce daca?". Fara comentarii...

Dosarul "tepelor" Electrica, la Ministerul Public

In urma publicarii, in "Curierul National" a articolului "OPCOM pune tunurile pe Ministerul Economiei si Comertului: 350 de milioane de dolari, rataciti prin pusculita Electrica?", procurorii Sectiei I a Parchetului National Anticoruptie, aceeasi care se ocupa de intreaga afacere "Electrica", s-au autosesizat si au demarat verificarile.
Ulterior, la data de 1 iunie 2005, avand in vedere ca infractiunea suspectata a fi fost savarsita era cea de deturnare de fonduri, magistratii anticoruptie si-au declinat competenta in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, caruia i-au trimis dosarul inregistrat sub numarul 1157/8-I/2005. Ramane de vazut in ce masura vor instrumenta procurorii Ministerului Public acest caz, neramanandu-ne decat sa speram ca vor rezolva aceasta imensa "teapa" de peste 350 de milioane de dolari, pedepsindu-i pe masura pe cei care s-au bucurat nestingheriti de banii cetatenilor de rand.

Directorul Ionescu: "Credeti ca stiam cu cine mai au contract?"

Contactat la sediul OPCOM pentru a raspunde intrebarilor legate de contractul de consiliere juridica pe care l-a incheiat cu Societatea Civila de Avocati "Bostina, Buzaianu si Asociatii", directorul general al institutiei, Victor Ionescu, ne-a declarat: "In momentul in care OPCOM a incheiat contractul de consultanta, firma se numea <>. Notificarea modificarii numelui ne-a parvenit acum o luna. Din informatiile pe care le detin, acest Buzaianu nu are nici o legatura cu persoana Buzaianu care este actionar la Energy Holding".
Intrebandu-l din nou despre conflictul de interese sesizat de premier, Victor Ionescu ne-a spus: "Daca dumneavoastra credeti ca, acum doi ani sau cand s-a incheiat acest contract (de consultanta juridica - n.n.), noi stiam cu cine mai are contract? El s-a incheiat conform legii, in baza Ordonantei 60, cu cerere si oferta si asa mai departe. (...) Vom analiza acest aspect in Comitetul Director si in Consiliul de Administratie si vom lua o decizie. Daca exista suspiciuni, le vom analiza si actiona in consecinta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.