Luna mai a adus celor cinci societati de investitii financiare cresteri substantiale ale activelor nete care, cumulate, depasesc 38.367 miliarde lei sau 1.050 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere in termeni euro, cu 5 la suta fata de luna pre
Luna mai a adus celor cinci societati de investitii financiare cresteri substantiale ale activelor nete care, cumulate, depasesc 38.367 miliarde lei sau 1.050 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere in termeni euro, cu 5 la suta fata de luna precedenta si cu peste 31 la suta fata de sfarsitul anului 2004, se arata intr-un raport al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Aceasta crestere substantiala in moneda euro se datoreaza faptului ca la cresterea de 20,5 la suta calculata in lei, se adauga si aprecierea cu 8,68 la suta a leului fata de moneda euro in acest interval de timp.
Nivelul de capitalizare atins la finele lunii mai, respectiv 32.518 miliarde lei, este, insa, inferior cu 0,7 la suta celui realizat in luna aprilie si cu 15,25 la suta mai mic decat activele nete cumulate la finele lunii mai.
Raportul UNOPC remarca, totusi, faptul ca SIF Muntenia realizeaza o capitalizare de 103,5 la suta fata de valoarea activului net, celelalte SIF realizand niveluri de capitalizare subunitare.
In ceea ce priveste situatia activelor nete totale detinute de fiecare SIF in parte, valoarea cea mai mare apartine activului SIF Oltenia, de 9.934 miliarde lei, urmata de SIF Transilvania, cu 8.010 miliarde lei, SIF Banat-Crisana, cu 7.425 miliarde lei, SIF Moldova, cu 6.575 miliarde lei si, in ultimul rand, SIF Muntenia, cu 6.422 miliarde lei.
Cea mai mare crestere a activelor nete in raport cu luna precedenta a revenit SIF Moldova, cu un plus de 7,4 la suta, urmata de SIF Banat-Crisana, cu 5,8 la suta, in timp ce performanta cea mai slaba a apartinut SIF Muntenia, cu o crestere de 3,79 la suta.
In primele cinci luni ale anului in curs, SIF Moldova a consemnat cea mai buna evolutie a activelor nete, care s-au apreciat cu 22,1 la suta, in timp ce SIF Transilvania a inregistrat cel mai slab ritm de crestere, de doar 10,9 la suta.
La Bursa de Valori Bucuresti se mentine interesul pentru Societatile de Investitii Financiare, interes vizibil in piata atat prin aprecierea cotatiilor acestora, cat mai ales prin prezenta unor ordine masive pe cumparare ce au la baza, printre alte motivatii, aprobarea de principiu a pragului de catre Guvern, rezultatele financiare foarte bune ale acestora obtinute pe primele cinci luni ale anului, dar si publicarea in Monitorul Oficial a anuntului de privatizare a Bancii Comerciale Romane.
Toate aceste motivatii au facut ca SIF-urile sa acapareze, saptamana trecuta, 60 la suta din totalul tranzactiilor, indicele ce le cuantifica evolutia apreciindu-se cu 1 la suta.
Dintre rezultatele pe primele cinci luni ale anului, de remarcat sunt cele obtinute de SIF Moldova, acesta fiind si cel mai lichid dintre SIF-uri, aici obtinandu-se un castig pe actiune de 953 de lei, ce a depasit cu 41 la suta prevederile bugetare de profit pe tot anul 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.