In cadrul reuniunii desfasurate duminica si luni la Skhirat, in apropiere de Rabat, ministrii de Finante ai Uniunii Europene, impreuna cu omologii lor din alte 12 tari de pe tarmul sudic al Mediteranei, au ajuns la concluzia necesitatii relansarii pr
In cadrul reuniunii desfasurate duminica si luni la Skhirat, in apropiere de Rabat, ministrii de Finante ai Uniunii Europene, impreuna cu omologii lor din alte 12 tari de pe tarmul sudic al Mediteranei, au ajuns la concluzia necesitatii relansarii procesului Barcelona, in cadrul unui parteneriat euro-mediteranean, se arata intr-un comunicat AP.
Aceasta a fost prima reuniune de mare amploare de la lansarea proiectului, in 1995. ''In cursul acestor zece ani au fost realizate progrese remarcabile din punct de vedere macroeconomic in tarile nord-africane'', a declarat comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia. ''Dar, de cele doua parti ale Mediteranei, nimeni nu este pe deplin satisfacut. Trebuie facut mai mult in aceasta privinta'', a adaugat acesta. Prioritatea ministrilor de Finante, inaintea relansarii ''procesului Barcelona'', o constituie ameliorarea mediului de afaceri, a securitatii juridice a investitiilor, continuarea deschiderii economice si comerciale, respectiv ridicarea nivelului de competenta al institutiilor publice si al sistemelor de conducere. Problema, in momentul de fata, o reprezinta, conform unui studiu al Comisiei Europene, lupta contra somajului, care inregistreaza o crestere anuala de 6 pana la 7 procente anual in aceste regiuni. In anul 2004, prin intermediul programului FEMIP (Facilitatea euro-mediteraneana de investitii si parteneriat), Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat un imprumut de 2,2 miliarde de euro pentru 12 tari nord-africane. Aceste fonduri au permis finantarea de proiecte si sustinerea dezvoltarii economice in sectoare precum cel al energiei, al transportului si telecomunicatiilor sau al serviciilor. Dezbaterile au fost insa determinate de ingrijorarea ministrilor de Finante ca rezultatele de la Bruxelles ar putea determina o inghetare a proiectelor sudice. ''Sudul asteapta o Europa puternica si eficace. Trebuie sa-l asiguram de acest lucru. Am speranta ca vom gasi o solutie pentru bugetul european in cadrul discutiilor de anul viitor''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.