''Rusia trebuie sa-si imbunatateasca transparenta institutiilor publice, sa-si reformeze birocratia invechita si sa stopeze coruptia, daca vrea sa functioneze ca un adevarat stat''.
Astfel suna avertismentul la adresa Rusiei, pe care il lanse

''Rusia trebuie sa-si imbunatateasca transparenta institutiilor publice, sa-si reformeze birocratia invechita si sa stopeze coruptia, daca vrea sa functioneze ca un adevarat stat''.
Astfel suna avertismentul la adresa Rusiei, pe care il lanseaza in ultimul sau raport Organizatia pentru Comert si Dezvoltare Economica (OCDE), se arata intr-un studiu preluat de agentia britanica BBC. Nu numai OCDE striga insa impotriva situatiei interne a Rusiei. Clubul de la Paris, desi si-a vazut recuperate o buna parte din imprumuturile acordate Kremlinului, a atras si el atentia ca Rusia lasa prea multa putere in mainile guvernantilor.
In esenta, OCDE ii cere Rusiei sa renunte la subventiile sale fabuloase si sa se intereseze mult mai indeaproape de o reforma profunda a pietei interne. In primul rand, este avut in vedere sectorul energetic. Una dintre masurile politice foarte criticate de catre raportul citat, si care urmeaza sa fie pusa si pe tapetul discutiilor din cadrul summit-ului G8, este aceea a lipsei unei reforme in sectorul energetic, si in special a aprovizionarii cu gaze naturale.
Astfel, studiul atrage atentia ca, desi Rusia a devenit un mare producator de gaze naturale si de petrol, ea nu a reusit sa tina in frau preturile la titei, care in ultima vreme au cunoscut o adevarata explozie, apropiindu-se de pragul psihologic de 60 de dolari barilul.
OCDE lauda Rusia pentru reformele adoptate pana in prezent, dar spune ca actiunile autoritatilor de stat doboara brusc telurile de reforme ale Guvernului si sustine o urgentare a acestora pentru o crestere pe termen lung a economiei rusesti.
''Patronajul impartit de catre oficialii individuali - mai ales de catre cei insarcinati cu conducerea proprietatilor de stat sau marile fluxuri financiare - poate fi imens'', se arata in studiul citat de sursa britanica.
''Slabiciunea masinariei administrative le inlesneste astfel oficialilor posibilitatea de a urmari scopuri politice'', adauga studiul.

Rusia ramane un stat interventionist

Raportul OCDE descrie Rusia ca pe un stat excesiv de interventionist, care incerca mult prea frecvent evitarea legii. In ochii economistilor, Rusia ramane un stat cu comportament ''pradalnic''.
Ca o exemplificare a acestor afirmatii, raportul aminteste cazul Iukos, companie ce pare sa fi devenit miza unui pariu politic pe care Hodorkovski l-a pierdut.
Daca n-ar fi fost astfel de interese, atunci si sentinta ar fi trebuit sa fie mai mare, au declarat oficialii. Raportul mai adauga ca mediul de afaceri rusesc necesita crearea de noi ''corpuri'' regulatoare si extinderea independentei celor existente, cheia situatiei in care se afla Rusia fiind vazuta in intarirea aplicarii legilor si marirea transparentei institutiilor guvernamentale.
De asemenea, adauga OCDE, Rusia va trebui sa incurajeze o mai buna si o mai mare competitivitate in sectorul gazelor naturale, al electricitatii, al transportului si al bancilor.
''Absenta unui progres real in sectorul gazelor naturale trebuie considerata ca una dintre greselile politice majore ale Guvernului rus'', concluzioneaza raportul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.