La doar doua zile de la esecul reuniunii de la Bruxelles, Statele Unite transmit un mesaj clar dincolo de Atlantic: SUA isi doresc o Europa puternica. George W. Bush a subliniat luni, in cadrul reuniunii anuale SUA - UE, ca Washingtonul doreste sa va
La doar doua zile de la esecul reuniunii de la Bruxelles, Statele Unite transmit un mesaj clar dincolo de Atlantic: SUA isi doresc o Europa puternica. George W. Bush a subliniat luni, in cadrul reuniunii anuale SUA - UE, ca Washingtonul doreste sa vada o Uniune Europeana solida care-i poate fi partener si pe viitor.
"Mesajul meu catre acesti lideri si prieteni este ca Statele Unite isi doresc o Europa solida astfel incat impreuna sa atingem obiectivele importante. SUA continua sa acorde sprijin unei Uniuni Europene puternice ca partener pentru extinderea libertatii, democratiei, securitatii si prosperitatii in lume", a afirmat seful administratiei americane, in cursul conferintei de presa sustinute la Casa Alba alaturi de presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Cand Statele Unite si Uniunea Europeana vorbesc la unison, oamenii inteleg mai bine", a adaugat George W. Bush.
Asigurarile date de seful Casei Albe, comenteaza AFP, intervin in conditiile in care liderii celor 25 de tari europene sunt profund divizati din cauza chestiunii bugetare, dupa summit-ul de la Bruxelles de saptamana trecuta. Reamintind de extinderea rapida a UE in ultimii zece ani, Barroso a opinat ca "nu este o surpriza faptul ca, in cadrul acestui proces, exista cateva probleme".
"Uniunea Europeana ramane, lucram, luam decizii (...) si tinem sa avem o relatie foarte stransa cu Statele Unite", a subliniat presedintele Comisiei Europene.
"Nu am sesizat (la presedintele Bush - n.r.) nici un sentiment de satisfactie, ci, dimpotriva, un sentiment de intelegere", a spus Barroso, la incheierea summit-ului, referindu-se la criza pe care o traverseaza in prezent Uniunea Europeana.
El a precizat ca Statele Unite au inteles ca "este si in interesul lor sa aiba o Europa stabila, puternica".
"Pentru ca, inainte de toate, nu exista un partener mai bun pentru americani decat Europa, atunci cand este vorba despre marile probleme globale", a explicat presedintele Comisiei Europene.
Presedintele Bush a afirmat ca "un semnal important pe care oamenii trebuie sa-l inteleaga cu claritate" este ca, in pofida divergentelor din trecut pe tema Irakului, pe masura ce lucrurile au evoluat, americanii si europenii conlucreaza pentru reusita democratiei irakiene.
Prin mai multe declaratii comune adoptate in timpul summit-ului, Statele Unite si Uniunea Europeana au subliniat ca impartasesc opinii comune in ceea ce priveste Libanul, Iranul si Coreea de Nord.
Referitor la Liban, cele doua parti au salutat succesul recentelor alegeri, au cerut Siriei sa se retraga total din aceasta tara si au anuntat o conferinta internationala ce va fi organizata de indata ce Guvernul de la Beirut rezultat in urma alegerilor isi va prezenta planul de reforme.
Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut Iranului sa puna capat "in totalitate si intr-o maniera verificabila" activitatilor de imbogatire si retratare a combustibilului nuclear si au subliniat "sprijinul deplin pe care il acorda eforturilor europene in curs de desfasurare vizand obtinerea din partea Iranului a unor asigurari ca programul sau nuclear are obiective exclusiv pasnice".
In ceea ce priveste Coreea de Nord, SUA si UE au cerut ca Phenianul sa-si distruga armele nucleare si sa-si inceteze "in mod permanent, transparent si verificabil" programele sale de dezvoltare a unor astfel de arme.
Declaratia afirma ca discutiile in sase (China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Rusia si Statele Unite), aflate in impas de mai bine de un an, sunt "o ocazie importanta de a ajunge la o solutie de ansamblu pentru denuclearizarea peninsulei coreene".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.