Bucurestiul incearca sa atenueze efectele oboselii extinderii, atat de des invocate in ultima vreme la Bruxelles. La doar cateva zile de la fiasco-ul summit-ului european, cauzat, in principal, de neintelegerile dintre Marea Britanie si Franta, Traia
Bucurestiul incearca sa atenueze efectele oboselii extinderii, atat de des invocate in ultima vreme la Bruxelles. La doar cateva zile de la fiasco-ul summit-ului european, cauzat, in principal, de neintelegerile dintre Marea Britanie si Franta, Traian Basescu si Mihai Razvan Ungureanu incearca sa-i linisteasca si pe romani, dar si pe europeni in privinta integrarii Romaniei. Ieri, seful statului a ales sa acorde un interviu Radio France International, iar ministrul de externe - postului BBC. Cei doi oficiali au apreciat ca Romania va face toate eforturile pentru a indeplini standardele necesare aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. De asemenea, ei au afirmat disponibilitatea Bucurestiului de a renunta la o parte din banii europeni, daca acest lucru va ajuta la un acord privind bugetul UE pe perioada 2007-2013.
Indiferent de rezultat, Romania va beneficia de fonduri comunitare importante, iar la circa 40 de miliarde de euro nu mai conteaza un plus sau minus de 10 la suta, a declarat Mihai Razvan Ungureanu, pentru BBC. Tinta noastra este integrarea, a subliniat ministrul de Externe. Cat priveste o posibila amanare a datei la care Romania sa se alature "celor 25", de vreme ce mai multi lideri europeni au fost rezervati in privinta extinderii, Ungureanu apreciaza ca acest lucru nu se poate intampla acum.
"Problema e ca o eventuala intarziere trebuie justificata de un raport tehnic. Numai raportul de monitorizare poate oferi argumente. Vom vedea in octombrie. Daca aceste argumente nu exista, intreaga discutie despre intarziere este inutila", a explicat seful diplomatiei de la Bucuresti.
Puncte de vedere sustinute de altfel si de Traian Basescu. In interviul acordat ieri RFI, seful statului afirma ca "Romania se va alatura lor (n.r. - noilor state membre ale UE) pentru a demonstra ca nu problema financiara este o problema in momentul de fata", chiar daca acest lucru inseamna pierderi de fonduri. Presedintele si-a exprimat speranta "ca maturitatea politicienilor europeni depaseste nivelul de a gasi un tap ispasitor" si a adaugat ca atunci cand se vorbeste de extindere ar trebui avute in vedere si avantajele primirii Romaniei in UE, nu numai costurile extinderii.
"Cred ca trebuie sa avem grija sa intoarcem si reversul monedei. A ne aseza strict in explicarea avantajelor de care beneficiaza din partea tarilor Uniunii Europene tarile care au intrat de curand sau care urmeaza sa intre, Romania si Bulgaria, este incorect, pentru ca sunt foarte mari avantaje pentru tarile membre ale Uniunii Europene, pentru vechile tari membre ale Uniunii Europene", a aratat Basescu.
Seful statului a mers putin mai departe explicand ca dupa momentul integrarii efective, Romania nu va fi "un consumator de bunastare, in interiorul UE", ci "un pol de dinamism economic". In acest sens el a amintit ca au fost luate o serie de masuri care permit o crestere economica care sa compenseze costurile sociale. "Decat o Romanie care sa investeasca cea mai mare parte a resurselor in protectie sociala, epuizand resursa financiara generata de o economie slaba, prefer sa dezvoltam economia care sa genereze resursa financiara necesara protectiei sociale", a precizat seful statului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.