Moneda europeana a inregistrat, ieri, o noua cadere in fata dolarului american, pe fondul evenimentelor derulate la Bruxelles si al incertitudinii economice care a pus stapanire pe piata europeana in ultima vreme.
Daca publicarea datelor priv

Moneda europeana a inregistrat, ieri, o noua cadere in fata dolarului american, pe fondul evenimentelor derulate la Bruxelles si al incertitudinii economice care a pus stapanire pe piata europeana in ultima vreme.
Daca publicarea datelor privind deficitul de cont curent al SUA a determinat la sfarsitul saptamanii trecute o usoara crestere a monedei comunitare in raport cu dolarul, aceasta si-a inceput saptamana printr-o scadere de aproximativ un procent fata de deviza americana. ''Evenimentele recente arata cat de dificila va fi integrarea europeana'', subliniaza analistul nipon Seyia Nakajima. Vineri, la inchiderea Bursei din Tokyo, euro era cotat la 1,2289 dolari, pentru ca ieri dimineata sa isi inceapa sedinta la 1,2170 dolari, se arata intr-un comunicat remis de Reuters. Moneda europeana a scazut in paralel cu yenul japonez, care s-a resimtit puternic in urma cresterii preturilor la titei pe pietele mondiale. Astfel, vineri seara, un dolar american era cotat la 108,60 yeni, pentru ca apoi, in sedinta de luni, sa ajunga la aproximativ 109 yeni. ''Totul se datoreaza ingrijorarilor determinate de summit-ul UE'', a declarat un oficial al bancii japoneze. Inaintea summit-ului de vineri, moneda europeana inregistrase o crestere de aproximativ doua procente in raport cu dolarul american, pe fondul publicarii de catre America a deficitului de cont curent, care s-a ridicat la 195,1 miliarde de dolari, adica 6,4 la suta din Produsul Intern Brut, pe primele trei luni ale anului. Declaratiile furnizate de catre premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care detine presedintia Uniunii Europene, par a fi insa total contrare starii de fapt a devizei europene. Acesta estima, duminica seara, faptul ca euro nu va fi afectata de rezultatele summit-ului de la Bruxelles. "Nu cred ca va fi un impact real asupra cursului de schimb al euro. Nu sunt multumit de ceea ce s-a intamplat la Bruxelles, dar sunt convins ca UE va depasi aceasta criza", a spus Juncker, prezent la summit-ul UE-Canada.

In paralel, pretul petrolului atinge noi recorduri

Pretul petrolului a atins, ieri, pe pietele asiatice, un nou record, ajungand la valoarea de 59,18 dolari barilul, dupa ce vineri sortimentul ''light sweet'' fusese tranzactionat la 58,60 de dolari. Aceasta crestere a dus si la intensificarea temerilor ca oferta de petrol ar putea sa nu raspunda pe al doilea trimestru cererii de carburanti. In momentul de fata, cursurile petrolului sunt cu aproximativ 50 la suta mai mari decat acum un an de zile, se arata intr-un comunicat AP, dar sunt inca departe de valorile atinse in 1980. Singurul lucru care ar putea determina o relativa calmare a pietelor, conform declaratiilor analistilor, ar fi o scadere a cererii, dar nu exista nici un semn in aceasta directie si nu se intrevad nici posibilitati de diminuare a acesteia. Dimpotriva, toate semnele par sa indice o atingere a pragului de 60 de dolari in zilele urmatoare.
Cresterea din ultimele zile a pretului petrolului a fost pusa de analisti si pe seama conflictelor politice din Nigeria si a temerilor legate de insuficienta rafinariilor.
O noua crestere la pretul petrolului este asteptata si din toamna, cand platformele din Marea Nordului vor inregistra o scadere drastica a randamentului.
Primul efect al noilor cotatii ale titeiului a fost stimularea cererii de obligatiuni, desi analistii preconizeaza ca aceasta piata se va resimti puternic daca va fi depasit pragul psihologic de 60 de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.