Vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, un bilant extrem de critic al primelor sase luni de guvernare. "Daca analizezi aceste prime sase luni de guvernare ale acestui patrulater liberalo-democrat-maghiaro
Vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, un bilant extrem de critic al primelor sase luni de guvernare. "Daca analizezi aceste prime sase luni de guvernare ale acestui patrulater liberalo-democrat-maghiaro-conservator, traiesti senzatia ca ai mai vazut acest film.
Un film prost, din pacate, fiindca incepi sa te plictisesti vazand aceleasi greseli, care sunt facute ca si in perioada 1996-2000", a spus Tanasescu.
In bilantul PSD prezentat, Tanasescu a vorbit despre scaderea nivelului de trai al populatiei, "haosul" legislativ si "dezorientarea" mediului de afaceri in aceste sase luni, "dereglarea puternica si grava" a echilibrelor macrofinanciare. El a invocat, de asemenea, existenta unui buget "mai sarac" decat in perioada anilor trecuti, precum si "neincrederea crescanda" a investitorilor straini fata de mediul de afaceri din Romania.
Tanasescu a criticat "adancirea procesului de polarizare sociala", apreciind ca, prin noile masuri fiscale, cei mai multi dintre romani nu au castigat nimic sau au pierdut. "Acest tip de politica fiscala a fost indreptat catre un numar de 300.000-350.000 de oameni, care, intr-adevar, au castigat peste 20 de milioane de lei in plus pe luna", a continuat el.
Tanasescu a sustinut ca, zilele trecute, la o dezbatere difuzata de canalul France 3, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost acuzat ca face "dumping fiscal". "Cum crede domnia sa si Guvernul domniei sale ca poate sa se integreze intr-o Uniune Europeana atunci cand vine cu politici de dumping?", s-a intrebat fostul ministru de Finante.
Vicepresedintele PSD a criticat, de asemenea, anularea ajutoarelor sociale pentru sute de mii de oameni, in conditiile scumpirii gazelor si energiei si a comentat criza din Sanatate sau recalcularea pensiilor, despre care a apreciat ca a fost "o gluma sinistra". Despre greva de la CFR, Tanasescu a apreciat ca aceasta este o noua dovada a faptului ca "Guvernul Basescu" nu poate face fata problemelor cu care se confrunta.
El a criticat, totodata, asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul de legi "eterogen" privind proprietatea si Justitia, apreciind ca modificarile legislative continute de acestea nu reprezinta o solicitare a UE, ci o "cerinta a grupurilor de interese dintr-o parte si din alta". "Am denumit acest pachet de legi un troc: trocul dintre PNL si PD vizavi de interesele unuia si a altuia", a continuat el.
Potrivit lui Tanasescu, in domeniul Justitiei, unele schimbari ale legislatiei incalca Constitutia, iar din punct de vedere al proprietatii, unele masuri propuse sunt neviabile, el referindu-se in principal la "Fondul Proprietatea". "Probabil se incearca o jucarie pentru acest Guvern" a continuat el, apreciind ca acest fond, asa cum este gandit la ora actuala, va fi "un nou FNI". El a criticat, in principal, propunerea de a se alimenta acest fond cu creante ale statului care ar urma sa fie incasate din exterior, el apreciind ca acest lucru este neviabil.
Pe de alta parte, Mihai Tanasescu a aratat ca Guvernul a reusit "performanta" de a modifica Codul fiscal de patru ori si sa amane intrarea lui in vigoare de trei ori, in timp ce normele de aplicare ale acestui act normativ nu au fost elaborate nici pana acum.
Potrivit lui Tanasescu, in aceasta perioada de sase luni, se observa "cea mai drastica regresie" a investitiilor straine in Romania, acestea scazand cu peste 30 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. El a apreciat ca acest fenomen va continua si in perioada urmatoare, pentru ca investitorii sunt foarte interesati de stabilitate si predictibilitate, lucruri care lipsesc, in opinia sa, in Romania.
"Probabil ca o sa avem un Cod fiscal prin decembrie si un buget de Craciun, in asa fel incat sa fim pregatiti pentru 2006, sa intram victoriosi in acest an", a mai spus Tanasescu, invocand si lipsa de viziune si de perspectiva a actualului Guvern.
Totodata, Mihai Tanasescu a apreciat, ironic, ca "Guvernul Basescu, prin domnul Tariceanu", va institui in perioada urmatoare medalia "Eroii afacerilor in Romania", pentru cei care, conform spuselor vicepremierului George Copos, sunt "eroii nationali ai sistemului", daca rezista in aceste conditii vitrege. Tanasescu a apeciat drept "jignitor" si lipsit de perspectiva un asemenea tip de abordare.
In ceea ce priveste echilibrele macrofinanciare, fostul ministru a spus ca, in momentul de fata, prin modul in care a evoluat inflatia, se poate prevedea o intoarcere la inflatia cu doua cifre, de dinainte de 2004. El a solicitat Guvernului "sa se aplece cu toate instrumentele necesare" pentru ca acest indicator sa nu fie mai mare decat cel de anul trecut, de 9,3%.
Un alt "dezechilibru enorm" este reprezentat de deficitul extern al Romaniei, care este cu 40 la suta mai mare decat anul trecut, fiind de 2,3 miliarde de euro in primele patru luni ale anului, a mai spus Tanasescu. Acesta este cel mai mare deficit din ultimii 15 ani, a subliniat el.
Referitor la viitoarea rectificare bugetara, deputatul PSD a apreciat ca aceasta va fi prima negativa din ultimii ani, urmand sa fie mai multi bani luati decat dati, iar segmentele afectate ar fi agricultura, proiectele de infrastructura si cele sociale.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, Tanasescu a apreciat ca deficitul propus va fi probabil atins, dar cu sacrificii drastice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.