Nutritionistii afirma ca vindecarea obezitatii depinde in primul rand de cunoasterea cauzelor care duc la acumularea kilogramelor in plus. Pentru a putea preveni ingrasarea peste masura sau pentru recapatarea echilibrului ponderal e bine sa stim exac
Nutritionistii afirma ca vindecarea obezitatii depinde in primul rand de cunoasterea cauzelor care duc la acumularea kilogramelor in plus. Pentru a putea preveni ingrasarea peste masura sau pentru recapatarea echilibrului ponderal e bine sa stim exact care sunt cauzele obezitatii. Iata la ce concluzii au ajuns medicii endocrinologi si nutritionistii care studiaza obezitatea.

* Excesul ponderal e efectul unui consum de alimente care contin mai multe calorii decat are nevoie organismul. Pe scurt, ne ingrasam cand mancam mai multe calorii decat are nevoie organismul.

* Obezitatea poate avea cauze genetice.

* Grasimea de pe corp depinde de numarul si marimea celulor grase, numite adipocite. Acestea se inmultesc in copilarie. La adulti, obezitatea se datoreaza maririi celulelor deja existente. Aceasta e cauza pentru care ne ingrasam foarte repede dupa un regim alimentar.

* Metabolismul incetinit este o alta cauza a obezitatii. si aceasta functie e dictata genetic, adica putem mosteni o predispozitie spre ingrasare. Pentru cresterea metabolismului nutritionistii recomanda cinci sau sase mese pe parcursul unei zile. Evident, in cantitati mici.

* Sedentarismul este de departe cauza principala a obezitatii. Daca mostenirea genetica nu e tocmai favorabila, asocierea cu sedentarismul e dezastruoasa pentru organism. Tocmai de aceea trebuie sa faceti sport. Exercitiile fizice pot arde multe din caloriile ingerate suplimentar. in plus, efortul fizic duce la accelerarea metabolismului.

* Alimentatia deficitara. Mancam prea mult zahar, multe grasimi si bem mult alcool. in schimb, mancarea nu contine mai deloc fibre, vitamine si minerale. si cum asta nu ar fi de ajuns, mancam mult seara.

* Regula de aur pentru recapatarea echilibrului ponderal este schimbarea modului de viata. Pentru cei carora cantarul le arata un plus de 20% fata de greutatea normala, consultul medicului este esential.

in functie de rezultatul investigatiilor de laborator, medicul in colaborare cu nutritionistul va poate da reteta optima de alimentatie.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.