Romania sta mai prost si decat Bulgaria in ceea ce priveste absorbtia fondurilor de preaderare acordate de Uniunea Europeana pe programul SAPARD, considera Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cit

Romania sta mai prost si decat Bulgaria in ceea ce priveste absorbtia fondurilor de preaderare acordate de Uniunea Europeana pe programul SAPARD, considera Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de Rompres.
Acesta este de parere ca, in scurt timp, cauzele care au generat o astfel de situatie vor fi cunoscute, ca urmare a unui studiu aflat in lucru la Departamentul de Audit din cadrul ministerului. Motivele se cunosc insa si despre ele s-a mai vorbit. Cei care au incercat sa acceseze fonduri nerambursabile au acuzat procedurile greoaie si birocratice, lipsa informatiilor, a specialistilor in domeniu, dar mai ales incapacitatea de a asigura co-finantarea. Programul SAPARD nu acopera decat 50 la suta din costurile unui proiect, restul de 50 la suta reprezentand contributia proprie a beneficiarilor eligibili. Desi exista numeroase oferte de creditare pentru co-finantarea proiectelor SAPARD din partea bancilor sau a unor institutii de microcreditare, se pare totusi ca prea putini prezinta garantiile cerute de banci pentru acordarea imprumutului.

Daca nu cheltuim banii pana in 2007, ii pierdem

"La finele acestei luni, intra in aplicare o noua masura SAPARD destinata impaduririi si reabilitarii drumurilor forestiere. UE va acorda pentru aceasta masura nu mai putin de 12,7 milioane de euro, o suma pe care trebuie sa o cheltuim pana in 2007. Practic este ultimul tren pe care Romania il prinde. Daca pana in 2007 nu cheltuim banii dati pe programe de preaderare ii vom pierde", a explicat secretarul de stat Vasile Lupu.
El a mai precizat ca "in acest moment, doar 30 la suta dintre romani stiu ce inseamna SAPARD si nici acestia, daca ii scuturi bine, nu pot spune cu exactitate ce este acest program, fiind una din cauzele pentru care nu reusim sa cheltuim banii alocati de UE. Nu stim ce e SAPARD, nu stim sa scriem proiecte eligibile deci, nu avem capacitatea de a obtine acesti bani", a apreciat oficialul MAPDR.
Prin SAPARD, Romania are acces la fonduri UE de circa un miliard de euro. Pana in 2007 mai trebuie cheltuite peste 600 de milioane euro, adica mai mult de jumatate din fondurile SAPARD. De altfel, pentru informarea si constientizarea publicului asupra oportunitatilor de finantare oferite de Programul SAPARD, pe data de 25 mai anul acesta a fost demarata o campanie de publicitate care se va desfasura pe o perioada de opt luni, in toate regiunile de dezvoltare ale tarii. Prin aceasta actiune vor fi vizitate de caravane de informare SAPARD peste 1.000 de comune din totalul de 2.668 existente din punct de vedere administrativ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.