Deflagratie, ieri dimineata, in cartierul bucurestean Colentina. Doua persoane au fost ucise de suflul exploziei, alte sase au fost ranite si sase imobile de pe strada Nicolae Apostol au fost distruse. Forte impresionante ale Inspectoratului pentru S

Deflagratie, ieri dimineata, in cartierul bucurestean Colentina. Doua persoane au fost ucise de suflul exploziei, alte sase au fost ranite si sase imobile de pe strada Nicolae Apostol au fost distruse. Forte impresionante ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ambulante, politisti si pompieri, angajati de la Distrigaz si Electrica, au fost mobilizate, ieri, in jurul orei 7,30 pentru a interveni la locul tragediei. Timp de mai multe ore, pe sub daramaturi au fost cautate eventualele victime. Autoritatile au declansat o ancheta, coordonata de un procuror, pentru a stabili daca a fost vorba de o acumulare de gaze, avand in vedere ca in ultimele zile, in zona, s-au efectuat lucrari la reteaua Distrigaz.

Doua persoane au murit si alte sase au fost ranite in explozia produsa, in cartierul Colentina. Potrivit primelor informatii, explozia, care ar fi avut loc, in intervalul 7,20-7,30, a afectat un atelier de incaltaminte si mai multe locuinte de pe strada Nicolae Apostol. Mai multe persoane au fost prinse sub daramaturi, iar o tanara a fost scoasa moarta de sub ruine. "Echipajele de interventie au solicitat sapte ambulante, transportandu-i pe raniti la spitalele Sf. Pantelimon si Floreasca", a declarat Lucia Oana, coordonator la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Victimele au suferit arsuri pe aproape toata suprafata corpului si mai multe traumatisme. Pentru Marius Macioi, un tanar in varsta de 23 de ani, nu s-a mai putut face insa nimic. Barbatul a murit in ambulanta, inainte de ajunge la unitatea medicala, din cauza unui stop cardiorespirator, provocat de leziunile majore suferite. "Trei dintre victime ar putea fi angajati ai atelierului de incaltaminte", a declarat prefectul Capitalei Mioara Mantale, adaugand ca Prefectura va constitui o comisie de ancheta, formata din toti factorii de raspundere si coordonata de procurori, pentru a investiga cauzele producerii exploziei. Despre tinerii care si-au pierdut viata, vecinii spun ca locuiau cu chirie in casele din dreapta si stanga atelierului de incaltaminte. La Spitalul de Urgenta Floreasca au ajuns, potrivit doctorului Bogdan Oprita, coordonator al SMURD Bucuresti, doua femei si un barbat. Una dintre ele are arsuri pe 20 la suta din corp, iar celelalte doua persoane au, pe toata suprafata corpului, arsuri de gradele III si IV.

Se cauta fisura din conducta

Conducerea Politiei Capitalei si a Sectiei 7 s-a deplasat imediat dupa producerea nenorocirii in Colentina. Chestorul principal Marian Tutilescu, directorul general al Politiei Municipiului Bucuresti si generalul de brigada Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, au afirmat ca explozia ar fi putut fi determinata de o acumulare de gaze, dar este necesara o expertiza minutioasa inainte ca cineva sa se pronunte in aceasta privinta. Generalul Udor a anuntat dupa sosirea la fata locului, ca "echipele Distrigaz au trecut deja la decopertarea drumului si a curtilor, pentru a vedea daca exista vreo fisura la conductele de gaz metan. De asemenea, printre ruine, este cautata si o eventuala instalatie improvizata care ar fi putut provoca explozia. De asemenea, toata zona a fost decuplata de la alimentarea cu energie electrica si gaze". Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Capitalei a mai spus ca, in masura in care este posibil, se va vorbi si cu ranitii, care ar putea oferi detalii necesare elucidarii imprejurarilor in care s-a produs deflagratia. El a adaugat ca in cladirile afectate au fost si materiale combustibile.
Seful Politiei Capitalei a mai spus ca nenorocirea s-a produs in momentul in care trei dintre angajatii atelierului au ajuns la locul de munca si au aprins lumina. La randul lor, reprezentantii Distrigaz ne-au declarat, ieri dimineata, sub protectia anonimatului ca "situatia este sub control si ca a fost trimisa deja o echipa de experti pentru verificarea conductelor". Aceeasi sursa ne-a precizat ca nu stie ca in zona sa se fi inregistrat probleme, cu toate ca locatarii sustin contrariul. Ei spun ca, in urma cu doua saptamani, i-au chemat pe muncitorii de la Distrigaz sa inlocuiasca tevile pentru ca mirosea puternic a gaze. "Indiferent daca au fost sau nu reparatii, nu cred sa fi fost vina noastra. S-ar putea sa fie vorba despre o instalatie artizanala. Cand se lucreaza, de obicei, se opresc gazele, e imposibil sa se repare intr-un loc si sa explodeze in altul", ni s-a transmis de la Distrigaz.

Ca la cutremur

Explozia ar fi putut face mai multe victime dar, din fericire, majoritatea muncitorilor de la atelierul de incaltaminte distrus nu venisera inca la munca. Cu toate acestea, unul dintre locuitorii din zona, Marian Stoica, a declarat ca, inainte cu cateva minute de producerea exploziei, s-a intalnit cu doi dintre angajatii atelierului, precum si cu sora patronului, care au intrat in atelierul care functioneaza din 2000. Explozia a distrus total una dintre case si foarte serios alte cinci. Mai multe imobile au peretii crapati sau geamurile sparte. Un autoturism Mercedes, parcat in curtea atelierului, a fost aruncat de suflul exploziei la peste zece metri distanta. Oamenii din zona ne-au spus ca pamantul s-a zguduit puternic, astfel incat au crezut ca este un cutremur. Primaria sectorului 2 a inceput, ieri dimineata, o ancheta sociala pentru ajutorarea persoanelor care au avut de suferit. Potrivit reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului oamenii afectati de deflagratie vor primi bani si materiale de constructie.

Tragedii la indigo

Mai multe evenimente de acest gen s-au produs in ultimii ani in Capitala, cel mai grav dintre ele fiind cel din noaptea de 2-3 decembrie 1998, cand doua persoane au murit iar alte sase au fost ranite ca urmare a unei explozii care a avut loc intr-un bloc de pe bulevardul Dacia nr. 33. De asemenea, 20 de familii care locuiau in imobil au ramas fara adapost. Anchetatorii au stabilit ca, in acest caz, vinovati sunt doi angajati ai Distrigaz. In 19 aprilie 2004, o garsoniera a fost distrusa complet, iar patru apartamente au fost avariate. Din cauza exploziei, peretii despartitori ai garsonierei au cazut, proprietarul fiind salvat de faptul ca patul in care dormea era in spatele unui perete de rezistenta al imobilului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.