Procurorul militar Dan Voinea, desemnat sa ancheteze evenimentele din 13-15 iunie 1990, a declarat intr-o emisiune televizata ca exista probe la dosar conform carora cei care au tras asupra populatiei in acele zile au fost doar militarii din cadrul M
Procurorul militar Dan Voinea, desemnat sa ancheteze evenimentele din 13-15 iunie 1990, a declarat intr-o emisiune televizata ca exista probe la dosar conform carora cei care au tras asupra populatiei in acele zile au fost doar militarii din cadrul MApN si nu politisti sau mineri. "Chiar daca mai multe ministere au colaborat si au lucrat concertat, vinovati sunt cei din armata", a precizat Dan Voinea. Oficial, in timpul evenimentelor din acea perioada, sase oameni au fost ucisi prin impuscare. Referitor la anchetarea lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei, procurorul militar a precizat ca fostul sef al statului stia de mai mult timp ca este cercetat penal. "Printr-un proces-verbal i-am adus la cunostinta avocatului sau invinuirile pentru a avea timp sa-si pregateasca apararea", a declarat Dan Voinea. Dosarul cuprinde o paleta larga de acuzatii, insa cele mai grave sunt subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Ministrul apararii, nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ieri ca "armata nu are voie sa se implice in actiuni impotriva poporului, iar daca s-a intamplat acest lucru nu institutia va raspunde, ci ofiterii care au dat astfel de ordine".
intr-un document intocmit in perioada evenimentelor din 13-15 iunie 1990, care a aparut prin presa, sunt consemnate anumite ordine venite din partea presedintelui tarii, Ion Iliescu. Consemnarile, spune Dan Voinea, au fost conexate ca probe la dosarul mineriadei.
Potrivit documentului, intitulat "Jurnalul activitatilor desfasurate de unitatile armatei, in Garnizoana Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990", fostul presedinte Ion Iliescu a "comunicat", in seara zilei de 13 iunie, cadrelor de raspundere din MApN ca "in aceasta noapte elementele turbulente vor incerca sa patrunda si in alte obiective; acestia au asupra lor arme si munitie". in document se arata ca Ion Iliescu a dispus ca armata sa deschida focul doar asupra persoanelor care trag. seful statului i-a catalogat pe cei aflati in acele momente pe strazile Capitalei ca fiind "contrarevolutionari-legionari", informandu-l pe prim-adjunctul ministrului ca "pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare". Procurorul militar Dan Voinea ancheteaza in acest moment trei dosare importante: Revolutia Romana, mineriada din 13-15 iunie '90 si Carlos "sacalul".



PSD strange randurile in jurul lui Ion Iliescu

Evolutia lui Ion Iliescu in PSD pare un nesecat izvor de surprize. Ajuns in aceste zile intr-o situatie delicata, fiind acuzat in dosarul mineriadei din iunie 1990, asa cum a anuntat ieri Dan Voinea, seful Parchetului Militar, Ion Iliescu are nevoie de tot sprijinul de care poate beneficia. Avocatul sau, senatorul Antonie Iorgovan, a sarit ieri, declarand ca "nu este normal ca omul care este simbolul social-democratiei, parintele patriei, care ne-a salvat de nenorocirile cele mai mari precum razboiul civil si dezmembrarea tarii, sa aiba acum dosare penale". Prin urmare, PSD incepe sa il apere. Lui Iliescu i s-a oferit functia de presedinte al Institutului Social Democrat, iar ieri, acesta participa la o sedinta de partid in cadrul careia se definitiva textul motiunii de cenzura.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.