O hotarare de Guvern adoptata saptamana trecuta pare sa recunoasca meritele Serviciului de Informatii Externe in operatiunea desfasurata in Irak pentru recuperarea celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad. Cabinetul Tariceanu a alocat o suma imp
O hotarare de Guvern adoptata saptamana trecuta pare sa recunoasca meritele Serviciului de Informatii Externe in operatiunea desfasurata in Irak pentru recuperarea celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad. Cabinetul Tariceanu a alocat o suma importanta de bani bugetului SIE, cu titlu de cheltuieli materiale si servicii. Bugetul Serviciului de Informatii Externe a fost suplimentat din Fondul de rezerva bugetara pe anul in curs cu suma de 20 de miliarde de lei, adica cu peste 500.000 de euro, conform unei decizii a Guvernului de saptamana trecuta. Hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 509 din 15 iunie. Prin aceasta decizie putem banui ca s-a dorit sa se raspunda interpelarilor presei cu privire la costul operatiunii de recuperare a ostaticilor romani fiindca la mijloc erau bani publici. Un raspuns transant l-am fi putut obtine doar de la celula de criza care a gestionat operatiunea, dar cum aceasta s-a autodizolvat, am adresat intrebarea Serviciului de Informatii Externe, beneficiarul celor 20 de miliarde lei. "Suma reprezinta cheltuieli administrative - furnizari de gaze, electricitate etc - necesare functionarii unei investitii recent finalizate", ni s-a comunicat sec de la institutia din Baneasa. in lumina acestei explicatii, nu excludem ca proiectantul acestei noi "investitii" sa fie urecheat fiindca n-a prevazut in buget atata banet incat a fost nevoie sa se umble la Fondul de rezerva al Guvernului! Dar astfel s-ar evita un alt aspect neplacut.
E posibil - sustin unii juristi - ca o data cu evolutia dosarului penal instrumentat de Parchetul General cu privire la rapirea din Bagdad sa apara aspecte legate de recuperarea unor parti din aceasta suma de la redactiile jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, ale caror conduceri si-au lasat angajatii sa se aventureze intr-un teatru de razboi, fara un minim de protectie. in Romania ar fi o premiera, dar in Japonia s-a luat o astfel de masura in cazul a cinci ostatici rapiti in Irak, anul trecut, si eliberati in cursul lunii aprilie 2004. Atunci, teroristii au cerut retragerea celor aproximativ 500 de militari japonezi din Irak, amenintand cu executarea celor cinci. in timpul crizei, populatia nipona l-a sustinut pe premierul japonez Junichiro Koizumi, care a refuzat sa indeplineasca ultimatumul teroristilor.
Dupa cateva zile de detentie, ostaticii, printre care se numara si un ziarist, au fost eliberati. Natiunea nipona, care nu mai traise un asemenea soc de decenii, nu i-a iertat pentru faptul ca au mers pe cont propriu in Irak, in ciuda recomandarii guvernului de la Tokio de a se evita deplasarile in aceasta tara. in fata valului de critici cu care au fost intampinati, cei cinci s-au vazut nevoiti sa-si ceara public iertare conationalilor pentru "problemele cauzate". Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe de la Tokio a anuntat chiar ca ii va amenda pe fostii ostatici cu 25.000 de dolari, cat a costat operatiunea de eliberare a lor.
Dupa ce apele s-au mai linistit, rudele celor cinci au povestit ca acestia au suferit depresii puternice, nu atat din cauza experientei traite in mainile teroristilor, ci mai ales a ostilitatii cu care au fost primiti la intoarcerea in tara.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.