Autoritatile vor putea analiza cu mai multa disponibilitate solicitarile sindicatelor CFR de crestere a salariilor in cazul in care calatorii vor accepta majorarea tarifelor, intrucat acceptarea cerintelor grevistilor presupune o astfel de masura, a

Autoritatile vor putea analiza cu mai multa disponibilitate solicitarile sindicatelor CFR de crestere a salariilor in cazul in care calatorii vor accepta majorarea tarifelor, intrucat acceptarea cerintelor grevistilor presupune o astfel de masura, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. "Vazand ce se intampla cu aceasta greva, cred ca in final va trebui, intr-un fel sau altul, sa spunem tuturor celor care sunt beneficiarii serviciilor de transport pe calea ferata ca va trebui majorate tarifele pentru a putea satisface cerintele grevistilor. In cazul in care calatorii din Romania sunt dispusi sa primeasca aceasta majorare fara sa o critice, atunci sigur ca si problema grevistilor se poate rezolva. Daca pasagerii si ceilalti beneficiari accepta, se va putea, poate, analiza cu mai multa disponibilitate necesitatea unei cresteri salariale", a spus, ieri, Tariceanu.
El a amintit ca problema majorarii salariilor in transportul feroviar trebuie sa fie analizata si prin prisma bugetelor de venituri si cheltuieli ale societatilor din domeniu, multe dintre companiile feroviare inregistrand pierderi ridicate din cauza gestiunii defectuoase a fondurilor.
Mecanicii de locomotiva si angajatii din depouri au intrat in greva generala, miercurea trecuta, cerand majorarea salariilor si tichete de masa. Conform legii, este asigurata o treime din activitate, astfel ca la nivel national circula, pe timpul grevei, 24 de trenuri rapid, 14 intercity, 18 accelerat, 413 trenuri personal si 24 de trenuri internationale. Liderii sindicalistilor au anuntat ca vor cere arbitrajul pentru solutionarea crizei de la caile ferate, dupa expirarea celor 20 de zile legale de greva generala.

Conducerea CFR cere suplimentarea trenurilor sezoniere

Potrivit unor surse din cadrul administratiei CFR, punctul principal al discutiilor de ieri dintre sindicate si administratie a fost legat de asigurarea numarului necesar de trenuri sezoniere care vor face legatura cu Mangalia si Constanta. Sindicalistii au anuntat ca vor asigura o treime din necesarul de trenuri, in timp ce conducerea CFR calatori cere sa fie asigurata macar o jumatate din necesarul de trenuri sezoniere. Potrivit directorului general CFR Calatori, Alexandru Noaptes, numarul trenurilor sezoniere care circula pe relatia cu litoralul nu este suficient. Momentan sase perechi de trenuri circula pe relatia cu litoralul, insa numarul acestora trebuie sa ajunga la 20. Conducerea CFR cere suplimentarea trenurilor sezoniere cu pana la 50 la suta, deoarece o treime nu este suficienta pentru asigurarea legaturilor de transport intre litoral si intreaga tara.
Trenurile sezoniere urmeaza sa inceapa sa circule de pe data de 16 iunie, fiind destinate in principal familiilor, elevilor si studentilor, care beneficiaza de diferite facilitati, in special reducerea tarifelor cu pana la 50 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.