"Sa ne traiesti 100 de ani!" e o urare nepotrivita pentru timisoreanul Petru Pasculescu (foto), care la 13 iunie a implinit un secol de viata. Secretul longevitatii sale: o viata foarte ordonata, plina de optimism. "M-am ferit intotdeauna de rau", s
"Sa ne traiesti 100 de ani!" e o urare nepotrivita pentru timisoreanul Petru Pasculescu (foto), care la 13 iunie a implinit un secol de viata. Secretul longevitatii sale: o viata foarte ordonata, plina de optimism. "M-am ferit intotdeauna de rau", spune unul dintre cei mai longevivi timisoreni cand este intrebat despre secretul sau. De profesie e maestru de arta populara. S-a nascut in Lipova, in judetul Arad si mai bine de 50 de ani a confectionat costume in atelierul sau pe care l-a parasit in urma cu 23 de ani pentru a se stabili in Timisoara. Plecarea a insemnat si renuntarea la meseria care i-a adus o multime de satisfactii. "Am invatat meserie de la mesterii din zona, iar dupa mine nu a mai ramas nici unul", sustine barbatul, care, daca nu ai sti cati ani are, ai crede ca abia a iesit la pensie. Povestea unui om care a trait toate marile evenimente ale ultimului secol se invarte in jurul meseriei care l-a facut celebru si peste hotare.
"Nimeni nu a stiut niciodata cat am lucrat la o piesa sau alta. Daca ma intreba cineva, ii spuneam: am lucrat de la inceput pana cand a fost gata". Asa cum s-a intamplat cu majoritatea oamenilor de categoria sa, la venirea regimului comunist, Pasculescu a fost etichetat drept chiabur si i s-a confiscat o mare parte din avere. Desi cei de la partid au facut presiuni mari asupra lui, pana la urma l-au lasat in pace, insa i-au impus impozite foarte mari pe ceea ce lucra. Taraful Filarmonicii din Arad poarta si acum in concerte hainele produse in urma cu ani buni in atelierul din Lipova.
De-a lungul anilor a castigat numeroase premii la expozitii de gen din Timisoara, iar la o expozitie internationala de la Bucuresti costumele sale au fost remarcate si premiate de o delegatie din China. "Activistii de partid au venit de multe ori la mine si faceau comenzi pentru diverse personalitati. Dar niciodata nu au platit ce au comandat". Printre zecile de haine facute gratis, a realizat un costum popular pentru Indira Ghandi si chiar o vesta pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, oferita cadou de apropiatii liderului comunist.



La 100 de ani mananca orice

intrebat cum se simte la 100 de ani, barbatul raspunde cu o sinceritate dezarmanta: "bine, nu tin post. Nu ma abtin de la nimic. Sunt fericit si optimist". Se simte implinit si pentru ca are doi copii, ambii pensionari, de care e foarte mandru. Fiica a cantat in corul Operei din Timisoara, iar fiul a fost chirurg respectat in Deva. "Baiatul a mostenit mainile mele, dar a realizat altceva cu ele", spune Pasculescu. El se numara printre sutele de mii de romani afectati direct de greva sindicalistilor din CFR din aceste zile. Fiul nu a putut sa-i fie alaturi in 13 iunie, cand pe tortul impartit cu oaspetii scria "100 - La multi ani!", numarandu-se printre victimele grevei CFR. "Dar anul viitor vom sarbatori din nou", spune optimist omul-secol.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.