Bucurestenii vor plati, in aceasta iarna, o factura cu cel putin 20 la suta mai scumpa la energia termica, a anuntat, ieri, Virgil Ramba, director general Radet Bucuresti.
Motivele acestei scumpiri, a explicat Ramba, ar fi majorarea tarifului

Bucurestenii vor plati, in aceasta iarna, o factura cu cel putin 20 la suta mai scumpa la energia termica, a anuntat, ieri, Virgil Ramba, director general Radet Bucuresti.
Motivele acestei scumpiri, a explicat Ramba, ar fi majorarea tarifului gigacaloriei de la 1 iulie, cu 9 la suta, precum si faptul ca subventia alocata sistemului de termoficare va scadea din nou, cu 33 la suta, incepand din septembrie, adica exact in prag de iarna, cand facturile sunt si asa imense.
La ora actuala, populatia plateste 860.000 de lei (fara TVA) pentru gigacalorie, in conditiile in care pretul de productie al acesteia este de 1.560.000 de lei. Diferenta pana la aceasta suma o reprezinta subventia, respectiv 700.000 de lei. Incepand de anul acesta, statul a redus subventia cu 33 la suta, urmand ca pana in 2007 aceasta sa fie eliminata definitiv.
"In bugetul actual au fost alocate 3.067 de miliarde de lei pentru a acoperi diferenta de tarif pentru consumul de agent termic al populatiei. Pana acum au fost cheltuite 2.686 de miliarde de lei, iar suma disponibila mai acopera necesarul doar pentru doua-trei luni. Pentru ultima parte a anului nu avem resurse necesare in buget pentru a acoperi diferenta de tarif. (...) Solutii exista: fie prin decizii politice, fie prin alte surse de finantare, fie prin majorarea tarifului pentru populatie", a declarat Dumitru Buzduga, directorul Directiei Buget-Finante din cadrul municipalitatii.
In acelasi timp, insa, consumul populatiei o sa scada si el in urma faptului ca procesul de contorizare a fost finalizat in aproape 99 la suta din blocurile din Bucuresti si in urma modernizarii retelelor si a montarii de repartitoare, ceea ce va face ca scumpirea sa nu fie "chiar atat de mare".
"In anul 2004, consumul pe apartamentul conventional a fost de 9,66 gigacalorii pe an, fata de maximul atins in 15 ani in 1999, de 13,2 gigacalorii. Estimam ca la sfarsitul acestui an consumul va fi de noua gigacalorii, iar in 2006 el se va situa in jurul a opt gigacalorii", a afirmat Ramba.
Directorul general al Radet Bucuresti a precizat, de asemenea, ca regia face eforturi insemnate pentru imbunatatirea relatiei cu clientii. Cum intelege Radet acest lucru: "Regia va avea, in acest an, executori judecatoresti care vor face actiuni foarte rapide. Daca proprietarul nu plateste factura, executorul va fi la poarta clientului in cel mult 24 de ore pentru a recupera banii. Noi am imbunatatit relatia cu clientul (?), dar dorim sa vedem si din partea acestuia ca intelege ca trebuie sa plateasca", a precizat Ramba.

Directorul general al regiei crede ca populatia nu va fi prea afectata

Directorul general al Radet Bucuresti a afirmat, de asemenea, ca in ceea ce priveste reducerea subventiei el nu stie nimic la aceasta data, intrucat "este o masura a Primariei Municipiului Bucuresti".
De la 1 ianuarie 2006, statul va reduce cu alte 33 de procente subventia pentru consumul de agent termic al populatiei. Adica - raportat la tarifele actuale - o diferenta de aproape 500.000 de lei pentru fiecare gigacalorie consumata. Aceasta suma - estimata la aproape 2.000 de miliarde de lei pe an - fie va fi acoperita integral din bugetul local al municipalitatii, fie se va regasi in facturile emise de RADET.
Conducerea regiei este de parere ca majorarea tarifelor nu va afecta in "mare masura populatia", mai ales ca, la ora actuala, exista solutii pentru reducerea consumului de agent termic.
"Contorizarea blocurilor permite asociatiilor de proprietari sa isi regleze consumurile. Consumuri mici inseamna, implicit, costuri mai mici", a afirmat Ramba. Cu alte cuvinte, factura la intretinere va depinde de administratorul de bloc si de vecini. Daca acestia vor dori sa faca economii la intretinere, consumul de agent termic se va reduce - implicit si caldura din apartamente.
O alta alternativa de reducere a costurilor pentru consumul de agent termic este montarea de repartitoare de caldura pentru fiecare apartament.
"Orice proprietar va putea astfel sa inchida si sa deschida robinetul cand va dori. Adica va plati cat isi va putea permite", a mai spus Ramba, care a adaugat ca finalizarea procesului de contorizare a blocurilor si montarea de repartitoare in apartament pot conduce la reduceri de pana la 30 la suta a facturilor.
Insa tot directorul RADET a anuntat ca doar 567 de blocuri din 10.120 din Bucuresti au montate repartitoare de consum. Adica doar cinci la suta dintre bucurestenii de la bloc isi vor putea permite sa consume atat cat doresc.

Ramba reia discursul impotriva centralelor de apartament

"Radet nu este de acord, in principiu, cu centralele termice de apartament. Adica, nu se opune montarii acestora in blocuri noi, dar nu suntem de acord, intr-un bloc nu pot exista doua surse de incalzire. Cine vrea, sa fie separat de bloc", si-a varsat frustrarea directorul general al Radet.
Acesta s-a aratat optimist in privinta debransarilor, afirmand ca "la nivel de regie, nu reprezinta o problema", si ca lumea a inceput chiar sa se... rebranseze. Directorul Radet a adus ca argument scumpirea gazelor, de la 1 iulie, cu 10 la suta, precum si o taxa de mediu, pe care ar urma sa o plateasca proprietarii de centrale de apartament.
Virgil Ramba a amintit ca in acest moment se desfasoara programe ample de modernizare a retelelor, dar si de restructurare a Radet, care a primit un grant de la Guvernul Elvetiei pentru "masuri de imbunatatire si restructurare a managementului regiei si pregatirea unitatilor pentru intelegerea notiunii de privatizare".
Astfel, in cadrul acestui program, vor fi separate activitatile de exploatare si de mentenanta, urmand ca in 2008 in operare sa mai lucreze 2.000-2.500 de oameni.
Din octombrie 2004, la nivel de regie au ramas 5.140 de salariati din 6.340.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.