"Barometrul national", organizat de Curierul National si Institutul National de Statistica, a provocat reprezentanti de seama ai mediului economic sa dezvaluie obstacolele din calea intreprinderilor

"Curierul National" si Institutul Na
"Barometrul national", organizat de Curierul National si Institutul National de Statistica, a provocat reprezentanti de seama ai mediului economic sa dezvaluie obstacolele din calea intreprinderilor

"Curierul National" si Institutul National de Statistica (INS) continua seria dezbaterilor lunare derulate sub genericul "Barometrul national". Aflata la cea de-a doua editie, manifestarea a incercat sa aduca in prim-plan realitatea nefardata a mediului de afaceri romanesc. Subiectul central al mesei rotunde organizate ieri la Hotel "Lido" a avut ca punct de pornire lucrarea realizata de INS - "Obstacole in calea afacerilor. Profil de investitor. Perioada 2000-2005".
Potrivit Institutului National de Statistica, in 2003, in Romania, au fost inregistrate si erau inca active in septembrie 2004, aproximativ 123.178 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole. "Comparand aceasta cifra cu numarul estimat de 388.180 de intreprinderi care isi desfasurau activitatea in Romania la inceputul lui 2005, rezulta o rata de creare de aproximativ 31,7 la suta, mai mare cu 7,9 puncte procentuale decat rata de creare din 2002 - 23,8 la suta", a explicat directorul general al INS, Mariana Pietreanu. Reprezentantul INS a mai subliniat ca in fiecare an, dintre intreprinderile nou-infiintate, doar 66 la suta raman active. Ce se intampla cu restul? "Intreprinzatorii fie devin complet descurajati, fie nu mai au resurse pentru inceperea activitatii", sustine directorul INS. "Doar doua treimi din noile intreprinderi reusesc sa ramana active dupa un an de zile, dar se pare ca aceasta este o situatie aproape normala pentru ceea ce inseamna sansele initiativei private in Romania. Chiar daca intre 1995-2003, cadrul legislativ a suferit multe modificari, se pare ca initiativa antreprenoriala a romanilor are un nivel destul de ridicat".
Statistica este importanta pentru Romania. O recunoaste si Maria Grapini, presedintele Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Romania. Din pacate, sustine Grapini, nu exista o baza statistica foarte buna. "Pentru a ne putea croi un plan de afaceri pe termen lung, avem nevoie de asa ceva. Eu nici in ziua de azi nu imi pot calcula cota mea de piata. Nimeni nu spune cat se consuma, cat se produce si cat se importa", s-a plans Maria Grapini.
Bogdan Baltazar, presedintele "Baltazar, Bloom & Parvulescu", si-a exprimat o nedumerire: "Cum definim firmele active? Am impresia ca ne imbatam cu apa rece, pentru ca foarte multe sunt firme de primit TVA. Exista indivizi care din asa ceva traiesc. Cumpara firme cu datorii si apoi dispar. In realitate, Romania a primit statutul de economie de piata functionala din politete", este de parere Bogdan Baltazar. La randul sau, prim-vicepresedintele UGIR, Stefan Varfalvi, considera ca ar trebui sa existe politici economice, iar politicile fiscale sa mearga spre realizarea politicilor economice. In fine, Ionel Blanculescu, presedintele Biroului de Investigatii si Investitii Financiare, a spus ca atunci cand investitorii straini vor sa porneasca o afacere in Romania se lovesc de numeroase obstacole: nivelul ridicat al coruptiei si gradul inca foarte ridicat al fiscalitatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.