Dupa aproape o luna de discutii, echipa desemnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii, au gasit, in sfarsit, o cale pentru achitarea datoriilor la medicamente.
In urmatoarele zile

Dupa aproape o luna de discutii, echipa desemnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii, au gasit, in sfarsit, o cale pentru achitarea datoriilor la medicamente.
In urmatoarele zile, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, trebuie sa-i prezinte premierului Tariceanu un proiect de protocol, iar saptamana viitoare intelegerea va fi semnata de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), Ministerului Finantelor Publice, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si farmacistilor.
Astfel, partile implicate au cazut de acord ca in luna iulie a.c. sa fie achitate 20 la suta din totalul datoriilor la farmacii, urmand ca restul de 80 la suta sa fie platite in luna ianuarie 2006. "Pentru plata celor 20 la suta in luna iulie a.c., care ar reprezenta o suma de 50-60 de milioane de euro, statul se va imprumuta de la o banca sau de la mai multe banci. Deocamdata, autoritatile nu ne-au spus nimic despre modul in care se va face imprumutul si nu au pomenit nume de banci. Noi - producatorii si distribuitorii de medicamente - si farmacistii vom suporta impreuna o dobanda de 6,5 la suta. Aceasta inseamna ca farmacistii, distribuitorii si producatorii de medicamente se vor intelege intre ei in ce procente vor suporta fiecare dintre ei dobanda de 6,5 la suta", ne-au declarat reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente.

Cine isi permite, poate sa astepte pana in 2006

Atat ei, cat si farmacistii cred ca nu vor aparea discutii pe tema procentelor din dobanda care trebuie suportate de fiecare in parte. In cazul in care unele farmacii nu vor dori sa primeasca 20 la suta din datorii in luna iulie a.c., va exista posibilitatea ca acestora sa le fie platite datoriile in intregime in ianuarie 2006, fara a suporta dobanda de 6,5 la suta: "Nu stim deocamdata cate farmacii vor accepta varianta platii a 20 la suta din datorii in iulie a.c...".

Banii de la spitale, alta poveste

In ceea ce priveste datoriile pe care spitalele le au la distribuitorii de medicamente, acestea vor fi achitate tot prin imprumut bancar facut de stat. "In cazul datoriei de peste 2.500 de miliarde de lei, pe care spitalele o au la noi, nu am mai acceptat sa suportam nici un fel de dobanda. Banii ii vom primi in transe in perioada iulie-decembrie a.c.", ne-au spus reprezentantii distribuitorilor de medicamente.

Din 2006, noi termene de plata, mai stricte

Totodata, au fost fixate si termenele de plata catre distribuitorii de medicamente. Incepand de anul viitor, acestea nu vor mai putea fi depasite pentru a nu se mai crea "incurcaturi in sistem". In cazul farmaciilor, acest termen a fost stabilit la 90 de zile, pentru spitale - 180 de zile si pentru programele nationale - 30 de zile. Tot de anul viitor, farmaciile care vor depasi intr-o luna plafonul nu vor mai avea voie sa elibereze compensate si gratuite in luna urmatoare. Daca situatia se repeta, in anul urmator Casele judetene de asigurari de sanatate nu vor mai semna contracte cu aceste farmacii. "De asemenea, la fiecare trei luni va fi recalculat pretul medicamentelor", ne-au declarat reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.