Greva ceferistilor s-a acutizat, ajungandu-se la a saptea zi de cand trenurile circula doar la o treime din capacitate. Instanta a stabilit, ieri, ca greva e legala si poate continua. Daca nu se gaseste o solutie de compromis, greva mai poate dura 13
Greva ceferistilor s-a acutizat, ajungandu-se la a saptea zi de cand trenurile circula doar la o treime din capacitate. Instanta a stabilit, ieri, ca greva e legala si poate continua. Daca nu se gaseste o solutie de compromis, greva mai poate dura 13 zile, dupa care se intra la arbitraj, conform legii. Calatorii sunt disperati si apeleaza in masa la transportul cu microbuze. Magistratii Tribunalului Bucuresti au stabilit, ieri, ca greva sindicatelor din Caile Ferate Romane (CFR) este legala. Se pare ca se va ajunge la arbitraj. Legea prevede ca dupa 20 de zile de greva o comisie sa caute o solutie impreuna cu partile implicate in conflict.
Societatile feroviare vor totusi sa faca recurs la decizia de ieri care a declarat greva legala.
"Noi speram sa se rezolve conflictul mult mai repede si sa nu ajungem la atatea zile de greva generala. Din pacate, nu au venit cu nici o oferta concreta la cresterea salariala. Noi cerem 10,7%, dar ei nu au propus nici macar un procent mai mic de 7, 8 sau 9%. Criza asta depaseste Guvernul, care nu s-a implicat, iar noi am cerut printr-o scrisoare interventia presedintelui", ne-a declarat Voicu Sala, presedintele Federatiei mecanicilor de locomotiva.
Singura optiune valabila pentru oamenii ramasi pe drumuri datorita grevei feroviarilor este transportul cu maxi-taxi. Cea mai mare inghesuiala este la orele diminetii, cursele de dupa-amiaza fiind ceva mai lejere. "Sunt mai multi calatori, ce-i drept", ne-a declarat, ieri, Florin Ghitulescu, administratorul uneia dintre autogarile din preajma Garii de Nord. "Cea mai mare aglomeratie, cu care suntem obisnuiti din fiecare an, e pe traseul dinspre mare", a mai adaugat acesta. Se pare ca din cauza caldurii oamenii iau cu asalt cursele spre Constanta sau Mangalia. La fiecare cursa am gasit cateva persoane nemultumite de greva. "Domnule, ajung mai repede, insa mai scump. Trebuie sa merg la Ploiesti, la copii, e o urgenta. Daca nu aveam 100.000 pentru bilet? Cel de tren era 40.000", ne-a declarat, revoltat, Emil Copu, 42 de ani. Pe adolescentul Traian Barbuleasa nu-l deranjeaza pretul biletului de maxi-taxi pana la Timisoara, ci faptul ca trebuia sa astepte cinci ore pana la plecare.
in statia de maxi-taxi de la Gara Obor, nu era foarte mare aglomeratie, pentru ca cei mai multi calatori pleaca dimineata. "Nu am inregistrat o crestere, dar suntem oricum pregatiti cu un numar mai mare de masini", ne-a declarat Vasile Gradinaru, dispecer. "Noi mergem doar cu maxi-taxi. Nu e foarte scump, dar ajunge mai repede si e si mai comod", ne-a spus Marilena Paraschiv, 27 ani, care mergea spre Calarasi. "Cursa de la Oradea a plecat la ora 14.00. Numarul calatorilor a fost obisnuit. Probabil ca sunt persoane care inca asteapta prin gari terminarea grevei sau pur si simplu nu mai pleaca de acasa", ne-a declarat dispecerul Daniel Ionescu.
Greva ceferistilor a debutat miercuri, 8 iunie, iar pe perioada acesteia circula doar o treime din trenuri.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.