Ieri la sediul Institutului Francez s-a desfasurat seminarul "Urgenta sociala - un raspuns potrivit pentru excludere in mediul urban?". Prezent la lucrarile seminarului, ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta sa, Hervé Bolot, a declarat ca proble

Ieri la sediul Institutului Francez s-a desfasurat seminarul "Urgenta sociala - un raspuns potrivit pentru excludere in mediul urban?". Prezent la lucrarile seminarului, ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta sa, Hervé Bolot, a declarat ca problema excluderii sociale este caracteristica fiecarui mare oras din lume, dar se simte mult mai acut in marile capitale. "Victimele excluderii nu se plang de saracia lor, de conditiile lor de viata, ci de modul in care sunt priviti de ceilalti, de desconsiderarea pe care le-o acorda societatea", a adaugat Bolot.
Organizat de Samusocial din Romania in colaborare cu Ambasada Frantei in Romania, evenimentul si-a propus stabilirea unor politici publice de lupta impotriva excluderii sociale si gasirea de solutii pentru reintroducerea acestor persoane in mediul social.
Reprezentantul UNICEF in Romania, Pierre Poupard, a prezentat cateva dintre problemele cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste tinerii. Potrivit declaratiei sale, peste 30 la suta din copiii abandonati nu au acte de identitate, fapt care creeaza inevitabil o serie de dificultati in acordarea asistentei sociale. Aceasta problema nu se reduce doar la copii. "Cei mai multi dintre adultii care traiesc pe strazi nu au acte de identitate, ceea ce ingreuneaza accesul lor la servicii de asistenta sociala", a adaugat Poupard.

Comisia Europeana se implica in problemele sociale

Seful sectiunii Phare din cadrul Delegatiei Uniunii Europene in Romania, Anne de Ligne, a confirmat semnarea la 20 iunie 2005 a Memorandumului de Incluziune Sociala, care va avea loc la Bruxelles. Astfel, Romania va beneficia de doua documente prin care va putea obtine fondurile necesare solutionarii acestor probleme; Planul national de combatere a saraciei, implementat de CASPIS, si acest Memorandum, semnat de Guvernul Romaniei si implementat de autoritatile administratiei locale.
Anne de Ligne a adaugat ca, in prezent, Delegatia Comisiei Europene are in derulare doua proiecte de cereri de oferte. Primul proiect este destinat dezvoltarii serviciilor sociale de interventie si beneficiaza de fonduri in valoare de 17 milioane de euro, cel de-al doilea se adreseaza solutionarii problemelor persoanelor celor mai dezavantajate, si va beneficia de 14 milioane de euro, provenite din fonduri Phare.

Gheorghe Barbu: "Ministerul va prelua o parte din persoanele ajutate de Samusocial"

Prezent la dezbateri, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a prezentat o serie de masuri intreprinse de minister in incercarea de solutionare a problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca in prezent. Ministrul a informat participantii la eveniment in legatura cu strategia abordata de Guvern pentru tinerii care parasesc institutiile de ocrotire dupa implinirea varstei de 18 ani, si masurile luate in colaborare cu Banca Mondiala pentru evaluarea institutiilor de asistenta sociala pentru varstnici. "Implicarea societatii civile in domeniul asistentei sociale este formula corecta pentru solutionarea dificultatilor", a declarat Barbu. Singura solutie viabila este cooperarea statului cu institutiile neguvernamentale si cu sursele de finantare pe baza proiectelor preluate de la organizatiile non-guvernamentale, a adaugat ministrul.

Samusocial va deschide un centru de adapostire de urgenta

Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenta Sociala (Samusocial) are in vedere deschiderea unui centru de adapostire de urgenta cu o capacitate de 25 de locuri. Proiectul este elaborat in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti, care va pune la dispozitia serviciului locatia necesara. Centrul va functiona pe perioada iernii 2005-2006 si va consta in activitati mobile desfasurate de membrii serviciului in fiecare noapte, pe strazile Capitalei.
Infiintat in ianuarie 2004, Samusocial din Bucuresti acorda asistenta medicala, psihologica si sociala persoanelor care traiesc pe strazi. "Urgenta sociala este definita prin analogare cu urgenta medicala", a declarat Xavier Emmanuelli, presedinte si fondator al asociatiilor Samusocial din Paris si Samusocial International. Cu peste 60 de locatii in Franta, serviciul are ca scop sustinerea implicarii institutiilor statului in solutionarea problemelor sociale. "Metoda Samusocial este bazata pe patru etape: intrarea in contact cu persoanele marginalizate, bilantul psihiatric, somatic; ingrijirea medicala si orientarea catre adaposturi", a adaugat Emmanuelli.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.