Subiectele cele mai arzatoare aflate pe agenda dezbaterilor din Europa sunt Constitutia si bugetul Uniunii. Ambele teme sunt discutate insa in legatura stransa cu aderarea Romaniei si a Bulgariei. Francezii si olandezii au respins tratatul consti

Subiectele cele mai arzatoare aflate pe agenda dezbaterilor din Europa sunt Constitutia si bugetul Uniunii. Ambele teme sunt discutate insa in legatura stransa cu aderarea Romaniei si a Bulgariei.

Francezii si olandezii au respins tratatul constitutional, Marea Britanie si-a suspendat referendumul pe care intentiona sa-l organizeze pe aceasta tema, cehii nu sunt prea siguri ce decizie sa ia, euroscepticii din Polonia au prins aripi, iar liderii statelor membre ale Uniunii Europene nu dau semne ca vor ajunge la un compromis in ce priveste bugetul UE pe perioada 2007-2013. Pe acest fond, Uniunea pare intr-un moment mai delicat ca oricand, toate acestea sporind indoielile cu privire la utilitatea extinderii si, implicit, la perspectiva aderarii Romaniei si a Bulgariei.
Semnale negative in acest sens nu au intarziat sa apara, ele fiind cu atat mai serioase cu cat vin din cele mai mari si influente state membre. Astfel, Opozitia crestin-democrata din Germania s-a aratat dispusa sa faca tot ce-i sta in puteri pentru amanarea aderarii Romaniei, in cazul in care castiga anticipatele din toamna, iar populatia Frantei a manifestat o opozitie clara fata de integrarea Romaniei, intr-un sondaj de opinie.
CALM. In tarile vecine din Europa Centrala insa, atitudinea este diferita, transmite BBC. Primul ministru polonez, Marek Belka, a declarat pentru agentia Reuters ca tara sa, cel mai mare dintre noii veniti in UE, nu va sprijini nici un eventual apel privind renegocierea tratatelor de aderare semnate deja cu Romania si Bulgaria. La randul lor, cetatenii polonezi nu se arata preocupati sau ingrijorati de faptul ca romanii vor deveni, la randul lor, eurocetateni in 2007. ""Se stie deja de mult timp ca aceasta aderare va avea loc in anul 2007, probabil, si nu exista nici o emotie din partea oamenilor de rand, din partea populatiei din Polonia in ceea ce priveste aceasta tema si guvernul polonez a sprijinit aceasta aspiratie a Romaniei si a Bulgariei si cred ca nu exista nici un fel de problema in ceea ce priveste atitudinea politica a Poloniei pe aceasta tema"", crede jurnalistul Bogumil Luft, citat de BBC.
MICI REZERVE. Nici in Slovacia nu exista un teren fertil pentru cei care critica Romania si ii contesta demersurile in vederea aderarii. Cea mai clara dovada este ca Parlamentul de la Bratislava a ratificat deja tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Votul din legislativ a fost unanim, demonstrand ca intreaga clasa politica slovaca are o atitudine pozitiva fata de aceasta extindere.
Cat despre cetatenii slovaci, ei isi privesc cu ochi buni vecinii din Europa de Est. Singura bila neagra pe care le-ar acorda-o romanilor are legatura cu minoritatea rroma, in conditiile in care etnicii rromi au parte de o perceptie destul de nefavorabila in aceasta tara. Exista si o oarecare preocupare a slovacilor fata de concurenta in care s-ar afla cu romanii, o data ce acestia vor intra in UE. Este vorba despre forta de munca ieftina, a carei implicatie directa este atragerea de investitii din Vest. Practic, in conditiile in care veniturile din Romania sunt sensibil mai mici decat cele din Slovacia, firmele straine vor fi tentate sa isi stabileasca aici unitatile de productie, pentru ca aici costurile vor fi mai mici. Exista si o batalie pentru cotele din fondurile structurale de la Bruxelles care, o data ce Romania si Bulgaria vor fi aderat, vor fi mai mici pentru fiecare din tarile membre, mai ales pentru cele care au aderat in 2004, precum Slovacia.

SI UNGARIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.