Mariajul politic intre PNL si PD, daca nu scartaie, a ajuns in faza "unul vrea, celalalt nu poate". In ultima perioada, viziunile celor doua partide sunt din ce in ce mai diferite. Fie ca e vorba de fuziune sau de alegeri anticipate, PNL se loveste d
Mariajul politic intre PNL si PD, daca nu scartaie, a ajuns in faza "unul vrea, celalalt nu poate". In ultima perioada, viziunile celor doua partide sunt din ce in ce mai diferite. Fie ca e vorba de fuziune sau de alegeri anticipate, PNL se loveste de opozitia PD.
Fara a mai astepta Conventia Nationala, Emil Boc amana pentru cel putin trei ani discutiile privind fuziunea PNL-PD. Asta la doar o saptamana de la apelul lui Calin Popescu Tariceanu privind acest proiect politic.
"Merita o reflectie foarte serioasa ca actuala Alianta, care a reusit sa castige alegerile, sa primeasca o valenta suplimentara in viitor (...) Actul de guvernare trebuie sa ne tina stransi, in continuare. Fara unitate nu vom reusi", sustinea recent liderul PNL.
Raspunsul democratilor este insa foarte transant. Fuziunea PNL-PD nu este posibila, iar o solutie pentru guvernare sunt alegerile anticipate. In primul caz, Emil Boc aduce ca argument protocolul de colaborare dintre democrati si liberali, a carui scadenta este in 2008, iar daca va fi vorba despre o fuziune, aceasta va insemna inglobarea de catre PD a altor partide neparlamentare.
Si in privinta guvernarii liderul PD are alta varianta decat Calin Popescu Tariceanu. Boc sustine ca "la Bruxelles nu exista restrictii pentru alegeri anticipate", in vreme ce seful liberalilor scoate din calcul organizarea unui scrutin inainte de termen tocmai din cauza avertismentelor venite din partea oficialilor Uniunii Europene. Nu de mult, comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, avertiza ca anticipatele ar putea perturba pregatirile Romaniei pentru aderare, mai ales in conditiile in care Bucurestiul este supus unei monitorizari stricte datorate angajamentelor suplimentare, a caror neindeplinire ar duce la activarea clauzelor de salvgardare.
"Este foarte vizibil ca o astfel de decizie politica, importanta, fara indoiala, afecteaza intr-o masura categorica si, as spune si catastrofala, capacitatea administratiei de a avansa in ceea ce priveste respectarea angajamentelor asumate de Romania. Deci, pe scurt, uitam de aderare la 1 ianuarie 2007 si o punem la 1 ianuarie 2008", sustinea Calin Popescu Tariceanu.
Replica PD nu s-a lasat mult asteptata si a venit tocmai din partea ministrului Integrarii.
"Eu cred ca riscul de amanare cu un an nu ar fi marit de alegerile anticipate. Daca exista un risc, exista si acum.
Noi speram sa nu existe si lucram in acest sens, dar daca se va hotari de catre presedinte si premier sa se realizeze alegeri anticipate, eu cred ca aparatul tehnic va continua sa-si indeplineasca atributiile", a afirmat Ene Dinga, intr-un interviu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.