La 300 km de Viena, strabatut de un rau care curge linistit intre malurile pe care iarba creste in voie, raspandind un miros discret de fan incalzit la soare, la poalele muntilor, Salzburg atrage, in fiecare an, mii de turisti, dar si de rafinati iub

La 300 km de Viena, strabatut de un rau care curge linistit intre malurile pe care iarba creste in voie, raspandind un miros discret de fan incalzit la soare, la poalele muntilor, Salzburg atrage, in fiecare an, mii de turisti, dar si de rafinati iubitori ai muzicii, care "invadeaza" linistitul oras patriarhal pentru a patrunde in lumea veacului XVIII, strabatand stradutele inguste de-a lungul carora te imbie la tot pasul cafenele cochete, restaurante ascunse sub arcade, elegante si discrete, dar si mici magazine in care rochiile tiroleze (extrem de scumpe), diamantele si "suvenirurile" atrag ca un magnet (nu doar privitorii), bucurandu-se de o plimbare cu trasura trasa de cai impodobiti, pentru ca seara, in smoching si rochii lungi, cu paiete si bijuterii de o eleganta fastuoasa, dar de bun gust, iubitorii muzicii sa isi bea sampania pe una dintre numeroasele terase inainte de a intra in legendarele sali de spectacol sau de concert Festspielhaus sau Mozarteum, unde se desfasoara editia celebrului festival dedicat "Copilului Minune al Muzicii".
In drumul catre orasul in care s-a nascut Mozart, calatorul este intampinat de peisajul extraordinar al Salzburg-ului cu muntii si numeroasele sale lacuri, unde imparatul Franz Joseph si familia sa obisnuiau sa isi petreaca vacantele. Dupa ce turistul trece de Lacul Fuschl si Lacul Wolfgang, se iveste panorama orasului Salzburg.
In orasul vechi, cele mai importante obiective turistice sunt Catedrala, Sala Festivalului, Biserica St. Peter's Abbey si cimitirul sau (mormantul surorii lui Mozart, Nannerl). La acestea se adauga desigur locul de nastere al lui Mozart, in Getreidegasse; iar din gradinile Mirabell-Palace calatorul are o priveliste minunata asupra fortaretei Hohensalzburg.
Partea veche a orasului este o aglomerare de biserici, piatete, fantani, toate in stil baroc, construite in mare parte in secolele XVI-XVII, motiv pentru care localitatea face parte din patrimoniul UNESCO, din anul 1996. Intrarea la cele doua muzee Mozart este destul de scumpa; ele adapostesc instrumente muzicale si obiecte care i-au apartinut lui Mozart. Atractia orasului este insa malul nordic, unde se afla orasul nou, centrele de afaceri si majoritatea hotelurilor.

Noaptea, orasul palpita de viata

Salzburg nu este numai un oras al muzicii (orasul lui Mozart), aceasta e doar o mica parte dintr-un puzzle. Aici gasiti Christmas Market, care e locul ideal pentru a face cumparaturile in perioada Craciunului. Langa magazin, calatorul se poate opri intr-un bar pentru a servi o cana de vin fiert alaturi de traditionalul covrig "bretzel". Pentru cei care cauta o atmosfera incitanta, bauturi fantastice si o noapte de dans, orasul ofera nenumarate "cluburi", unde turistul poate savura bere si mancarurile traditionale germane.
Nu mai putin faimoase sunt cafenelele orasului, cea mai cunoscuta dintre ele fiind Café Tomaselli din Goldgasse. Din 1760, i-au trecut pragul numeroase nume celebre ale timpului, precum Carl Maria von Weber, Hugo von Hoffmansthal si fondatorul Festivalului Mozart, Max Reinhardt.
Dar cel mai faimos local al Salzburg-ului ramane restaurantul construit in incinta fortaretei Hohensalzburg, prin ferestrele careia se vede o impresionanta panorama a orasului. Izbitoare la Salzburg este lipsa luminilor de neon, atat de caracteristice vietii de noapte din orasele europene. Aici reclamele luminoase sunt complet interzise.
Exista insa suficiente indicii pentru a petrece o noapte de neuitat in acest oras, care ofera totul, de la localurile cu muzica irlandeza, la cele destinate tineretului in care predomina muzica rock.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.