Departamentul American de Stat a recomandat autoritatilor romane sa actioneze cu prudenta in investigatia referitoare la grupul Rompetrol, care are la conducerea de varf si cetateni americani, potrivit unui articol aparut pe site-ul publicatiei Washi
Departamentul American de Stat a recomandat autoritatilor romane sa actioneze cu prudenta in investigatia referitoare la grupul Rompetrol, care are la conducerea de varf si cetateni americani, potrivit unui articol aparut pe site-ul publicatiei Washington Post. "Cerem Guvernului roman sa urmareasca procesul, sa fie deschis si obiectiv in instrumentarea cazului si sa se asigure ca procesul judiciar are loc in deplina transparenta", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey.
Romania doreste sa adere la Uniunea Europeana in 2007, dar cazul Rompetrol ridica intrebari in legatura cu tranzitia tarii la un sistem judiciar complet functional. Departamentul de Stat a facut referire, in ultimul sau raport, la continuarea influentei politice asupra justitiei romane, in timp ce Camera Americana de Comert a denuntat recenta retinere a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, timp de 16 ore, pentru o serie de acuzatii care includ spalare de bani si evaziune fiscala.
Justitia a respins pana acum de doua ori cererile procurorilor de a autoriza arestarea lui Patriciu.
Directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson, care a facut parte din administratia presedintelui George W. Bush, este de asemenea cercetat, ca si un alt cetatean american, fostul director executiv John Works, potrivit informatiilor din presa romana.
Oficialii grupului Rompetrol au negat toate acuzatiile si au spus ca investigatia are motivatii politice. Presedintele Basescu, care a candidat in alegeri cu o platforma electorala anticoruptie, a respins criticile referitoare la practicile procurorilor, sugerand ca esecul unor astfel de investigatii va dauna eforturilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana, mai noteaza publicatia americana.
"Daca partidele politice, grupurile de lobby si presa se ridica impotriva institutiilor statului care incearca sa rezolve problema marii coruptii, impiedicand astfel actiunile legale ale acestora, atunci integrarea europeana va ramane mai mult ca sigur doar un vis, nu o realitate", a spus Basescu saptamana trecuta.
Ambasada Romaniei la Washington a refuzat sa comenteze asupra acestui subiect.
Oficialii americani au notat ca investigatiile au demarat inainte de alegerea presedintelui Basescu, sugerand ca nu toate acuzatiile au conotatii politice.
"Constitutia prevede independenta justitiei, totusi, in practica, justitia este supusa influentei politice", se mai arata in raportul Departamentului de Stat, potrivit caruia coruptia continua sa fie o problema, desi Guvernul a luat masuri, dar numai partiale, pentru rezolvarea problemei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.