Vechii membri ai Uniunii sunt nemultumiti ca trebuie sa scoata mai mult din buzunar pentru a-i ajuta pe fermierii romani. Wolfgang Schussel: "Sunt convins ca aderarea va fi amanata"

Mult asteptatii bani ai UE s-ar putea sa incurce soco
Vechii membri ai Uniunii sunt nemultumiti ca trebuie sa scoata mai mult din buzunar pentru a-i ajuta pe fermierii romani. Wolfgang Schussel: "Sunt convins ca aderarea va fi amanata"

Mult asteptatii bani ai UE s-ar putea sa incurce socotelile Bucurestiului. Ba chiar sa duca la o amanare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Discutiile din Parlamentul European asupra bugetului UE pe perioada 2007-2013 si nemultumirile vechilor membri, care sunt pusi in situatia de a scoate mai multi bani din buzunar pentru a ajuta Romania sa treaca cu bine hopul integrarii, pot avea ca efect o "gripare" a procesului de ratificare a Tratatului de aderare, fara a mai pune la socoteala situatia creata de respingerea Constitutiei Europene, deocamdata doar de Franta si Olanda.
De altfel, in acest context, cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel s-a declarat ieri convins ca aderarea Romaniei si Bulgariei va fi amanata de Comisia Europeana pentru un an.
Inaintea Consiliului European, Parlamentul a adoptat ieri raportul popularului Reimer Boge, care propune un buget de 1,07 la suta din Produsul National Brut, aproape 870 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Documentul, o solutie de compromis totusi dupa propunerea Comisiei de 930 de miliarde de euro si cea a marilor contributori la bugetul Uniunii care doreau doar 815 miliarde de euro pentru cei sapte ani, a starnit discutii dure intre europarlamentari. Dupa renuntarea la 1,14 la suta al Comisiei Europene, plafon justificat de sustinerea aderarii Romaniei si Bulgariei, raportorul a propus o serie de masuri care aduc atingere bugetului pentru politici comune agricole (CAP). Practic, statele vechi ale UE vor trebui sa renunte la o parte dintre subventii in favoarea Bucurestiului si Sofiei, si sa acopere diferenta din propriile bugete. In raportul comisiei se vorbeste nu despre o renationalizare, ci de posibilitatea cofinatarii "obligatorii" de catre statele membre daca nevoile financiare sunt mai mari decat se astepta, in 2007, cand Romania si Bulgaria se vor alatura Uniunii.
"Cofinatarea nu va fi niciodata acceptabila pentru fermele mici si medii si nu va duce la dezvoltarea comunitatilor rurale. Cofinantarea va duce la renationalizarea CAP", a afirmat irlandezul Sean O`Neachtain.
Potrivit unui studiu al europarlamentarilor, Franta si Spania sunt principalele pierzatoare ale acestei decizii, fiind "vaduvite" in urma cofinatarii de aproape 400 de milioane de euro. De asemenea, Grecia, Irlanda, Danemarca, Portugalia si Finlanda vor pierde si ele sume considerabile.
Ramane de vazut ce se va hotari la Consiliul European de la jumatatea acestei luni, insa discutiile se anunta aprinse deoarece marii contributori la bugetul Uniunii nu vor sa faca nici un compromis in privinta banilor. Mai mult, tari precum Portugalia, dar mai ales Marea Britanie, care va prelua si presedintia Uniunii Europene, au anuntat ca isi vor folosi dreptul de veto in cazul in care solutiile bugetare gasite sunt in detrimentul lor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.