Pierderile inregistrate anual de agricultorii romani din cauza calamitatilor ar putea fi diminuate daca ar exista o mai buna informare in privinta asigurarilor agricole, dar si o mai buna functionare a acestui sistem, in care nu sunt implicate numai

Pierderile inregistrate anual de agricultorii romani din cauza calamitatilor ar putea fi diminuate daca ar exista o mai buna informare in privinta asigurarilor agricole, dar si o mai buna functionare a acestui sistem, in care nu sunt implicate numai firmele de asigurari ci si statul, a declarat directorul unei companii de asigurari agricole, citat de agentia Rompres.
"In momentul de fata, asigurarile agricole sunt facultative, desi ar trebui gasita o formula care sa ii oblige pe agricultori sa se asigure, nu neaparat printr-o lege, ci printr-un sistem de lucru", a precizat directorul.
Acest lucru ar fi posibil daca agricultorii ar primi subventii de la stat, credite de la banci sau prime numai in conditiile in care detin o polita de asigurare pentru culturi sau animalele detinute, sustine sursa citata.
De asemenea, taranii nu isi asigura culturile agricole si animalele nu numai din lipsa banilor, ci mai ales din lipsa de informatii.
"Informarea producatorilor agricoli este lasata in seama societatilor de asigurari, dar consider ca si statul ar trebui sa se implice mai mult, sa initieze campanii de promovare in care sa li se explice taranilor care sunt beneficiile si riscurile la care se expun in lipsa unei polite de asigurare", a explicat directorul.
"Am facut propuneri si pentru crearea unui Fond National de Despagubiri in cazul catastrofelor din agricultura, la fel cum exista in Franta si Italia, care sa fie alimentat nu numai de stat, ci si de societatile agricole si de agentii economici", a spus sursa citata.

19,1 miliarde de lei in 2004, 14,6 miliarde de lei in primele cinci luni ale acestui an

Conform Legii 381/2002 a despagubirilor agricole, Ministerul Agriculturii acorda subventii care reprezinta 20 la suta din valoarea primei de asigurare platite de agricultori la una din cele 12 societati de asigurare agreate de MAPDR, in conditiile respectarii termenelor de asigurare (31 mai - pentru culturile de primavara sau 15 decembrie - pentru culturile de toamna).
In prezent, subventiile se acorda doar pentru sase culturi: grau, floarea-soarelui, soia, sfecla de zahar, vita nobila si pomi fructiferi si doar pentru o singura specie de animale (bovine).
Potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Buget- Finante din MAPDR, Miron Moldovan, in prezent se lucreaza la modificarea Legii asigurarilor in vederea maririi valorii subventiei acordate de stat la primele de asigurare si chiar la extinderea listei cu culturi si specii de animale pentru care se pot acorda subventii.
Sumele alocate de MAPDR pentru subventionarea primelor de asigurare au crescut de la 13,2 miliarde lei in 2003 la peste 19,1 miliarde lei in 2004 si la aproximativ 14,6 miliarde lei in primele cinci luni ale acestui an.

100 de euro pentru un strut

Un producator agricol isi poate asigura un ha cu grau evaluat la 10 milioane de lei pentru aproximativ 300.000 lei - prima anuala de asigurare si cu 625.000 lei hectarul cu vie nobila sau pomi fructiferi, in conditiile in care 20 la suta din aceasta suma reprezinta subventia de la stat, daca sunt respectate conditiile legale. Primele, adica sumele pe care trebuie sa le plateasca fermierul in fiecare an, reprezinta in jur de 2-3 la suta din valoarea bunului asigurat, in functie de firma de asigurari si de gradul si zona de risc. Animalele sunt si mai putin acoperite de riscuri, foarte putini fermieri asigurandu-si porcii, vitele, ovinele sau pasarile. Pentru o vaca evaluata la 20 milioane lei, primele sunt de circa 800.000 lei/an, un procent de circa patru la suta din valoare. Un porc poate fi asigurat cu circa 50.000 lei, un strut cu 100 euro, cele mai scumpe prime fiind cele pentru caii de rasa.
Potrivit legii, in cazul in care un taran incheie, de exemplu, o polita pentru grindina sau furtuna, iar cultura ii este distrusa de inundatii, despagubirile vor fi primite de la Directia Agricola Judeteana.
Grindina si ploile abundente din ultima perioada au afectat, pana la data de 6 iunie 2005, o suprafata totala de 185.766 de hectare, in crestere cu circa 27.000 ha de la centralizarea facuta pe data de 13 mai. Din totalul culturilor afectate a fost asigurata aproximativ o treime. Valoarea pagubelor in urma calamitarii culturilor se ridica la circa 250 de miliarde de lei, pierderile de animale se cifreaza la suma de 100 de miliarde de lei, iar pagubele forestiere depasesc 100 de miliarde. In intervalul urmator vor fi, deocamdata, despagubiti doar cei care si-au asigurat culturile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.