Costurile procesului de informatizare a sistemului judiciar sunt estimate la 130-150 milioane de euro, pentru derularea acestuia urmand sa fie aplicate mai multe programe de finantare incheiate cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Strategia
Costurile procesului de informatizare a sistemului judiciar sunt estimate la 130-150 milioane de euro, pentru derularea acestuia urmand sa fie aplicate mai multe programe de finantare incheiate cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
Strategia de informatizare a sistemului judiciar pentru urmatorii ani, prin care este prevazuta dotarea cu tehnica de calcul si produse software a tuturor institutiilor din sistem, a fost aprobata de catre Guvern in ultima sa sedinta.
Astfel, autoritatile estimeaza un necesar de 1.095 de servere, 17.470 de statii de lucru, 7.345 de imprimante, 2.950 de scanere, la care se adauga echipamente de retea si comunicatii si licente produse software. O alta etapa a informatizarii sistemului judiciar va fi crearea, pana la finele anului 2007, a unei retele informatice securizata, prin care sa fie interconectate toate institutiile sistemului judiciar. Tot pana la sfarsitul anului 2007, va fi aplicata o politica de securitate comuna la nivelul intregului sistem judiciar.
Strategia mai propune crearea unui sistem unitar de arhivare electronica a documentelor la nivelul intregului sistem judiciar, cu particularizari in ceea ce priveste dosarele aflate pe rolul instantelor, dosarele de urmarire penala si de penitenciar, realizarea unui sistem electronic unitar de inregistrare a sedintelor de judecata, de audiere in fata instantei si a martorilor cu identitate ascunsa si de audiere de la distanta a detinutilor incarcerati, crearea unor info-chioscuri la nivelul instantelor de judecata pentru informarea cetateanului. Sistemul informatic integrat judiciar va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice din administratia publica, la nivel national si european. Modul de aplicare a strategiei de informatizare a sistemului judiciar va fi monitorizat de o comisie speciala, din care vor face parte reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Parchetului National Anticoruptie, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si ai Ministerul Justitiei.
Conform datelor centralizate, pana in luna mai 2005, au fost informatizate, prin derularea unor programe Phare, aproximativ 25 la suta din instantele, parchetele si penitenciarele din Romania, in cazul Parchetului National Anticoruptie, echipamentele IT acoperind aproximativ 35 la suta din necesar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.