Cu trei saptamani inainte de finalul celui de-al doilea trimestru fiscal, in Sectorul 6 al Capitalei s-au inregistrat incasari de 101 miliarde de lei din taxe si impozite locale. Suma reprezinta 57% din totalul de 177 de miliarde de lei datorat de co
Cu trei saptamani inainte de finalul celui de-al doilea trimestru fiscal, in Sectorul 6 al Capitalei s-au inregistrat incasari de 101 miliarde de lei din taxe si impozite locale. Suma reprezinta 57% din totalul de 177 de miliarde de lei datorat de contribuabili, persoane fizice, pe anul 2005, drept impozit pe cladiri, terenuri si mijloacele de transport. La aceasta suma se adauga incasari de 3,1 miliarde de lei din totalul de 14,6 miliarde de lei (inclusiv dobanzi si penalitati), reprezentand debite restante la sfarsitul anului trecut. Pentru recuperarea debitelor mari si mai vechi de un an, Serviciul Public de Finante Publice Locale Sector 6 a demarat actiuni de executare silita, conform OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, impotriva contribuabililor rau-platnici. Anul acesta au fost intocmite 680 de dosare de executare pentru recuperarea unui debit total de 2,9 miliarde de lei din care, pana in prezent, a fost recuperata suma de 1,2 miliarde de lei.
Si in Sectorul 4 au intrat sume considerabile, prin incasarea taxelor si impozitelor locale direct la casieria Directiei de Taxe si Impozite. Astfel, au fost incasate peste 96 de miliarde lei, fata de 61 de miliarde de lei in 2003 si 81 de miliarde de lei in 2004. Suma incasata doar pe primele cinci luni ale acestui an este destul de mare daca o raportam la cea de incheiere de an din 2003 - circa 137 de miliarde de lei, sau de aproximativ 169 de miliarde de lei incasati la finele anului 2004. In primele doua decade ale lunii mai a.c. au fost zile cu incasari de varf de circa 773 de milioane de lei pe data 10 mai, cu peste 600 de milioane in data de 11 si 18 mai, dar si fara nici o incasare in zilele de 3, 9 si 15 mai. Pe de alta parte, o analiza a perioadelor de varf privind plata taxelor si impozitelor, denota o responsabilitate crescuta din partea cetatenilor pentru achitarea datoriilor la stat. De exemplu, daca in zilele de 4-5-6 ianuarie 2003 si 2004 nu se incasa nimic, anul acesta, din 4 pana 7 ianuarie s-au incasat, zilnic, in medie peste 1,5 miliarde lei. De altfel, lunile ianuarie, februarie si martie sunt lunile cu incasari maxime, fapt datorat si bonusului de 10% acordat celor care-si platesc darile la administratia locala in primele doua luni si jumatate.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.