Imediat dupa anuntarea votului negativ dat de Olanda Tratatului constitutional, moneda euro si-a accentuat scaderea, trecand sub pragul de 1,222 dolari, si ajungand la 1,2157 dolari, valoare pe care nu a mai atins-o de mai bine de opt luni de zile. A
Imediat dupa anuntarea votului negativ dat de Olanda Tratatului constitutional, moneda euro si-a accentuat scaderea, trecand sub pragul de 1,222 dolari, si ajungand la 1,2157 dolari, valoare pe care nu a mai atins-o de mai bine de opt luni de zile. Astfel, miercuri seara, moneda europeana ajunsese sa valoreze 1,2187 dolari, fata de o valoare de 1,2306 USD, la cat era cotata marti seara. In momentul de fata, analistii europeni au ajuns chiar sa se teama de o eventuala disolutie a unitatii monetare a Uniunii Europene. Suspiciunile par sa fi fost agravate inclusiv de un articol aparut in saptamanalul german Stern, si preluat de presa franceza, in care se arata ca la ultima intalnire dintre ministrul german de Finante, Hans Eichel, si presedintele Bundesbank, s-a discutat inclusiv de un eventual esec al uniunii monetare. Zvonurile, pana in momentul de fata, au fost respinse insa de catre autoritatile bancii centrale si de catre Guvernul Germaniei. Cu toate acestea, ele au o contributie insemnata la dezechilibrul pietei europene si la nelinistea mediului de afaceri comunitar. Acest lucru il arata si rapoartele analistilor: caderea euro din ultimul timp a fost provocata de lipsa unei alternative politice la situatia ivita prin votul negativ al Frantei si al Olandei, si de incertitudinea care a cuprins in momentul de fata mediul de afaceri european. Chiar daca ultimele statistici ale Eurostat indica o usoara crestere in primul trimestru a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene, contextul politic creat de respingerea Tratatului constitutional fragilizeaza si mai mult sensul acestei cresteri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.