Rata inflatiei calculata pentru urmatoarele 12 luni nu va depasi nivelul de 5%, chiar daca vor mai avea loc ajustari de preturi administrate, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Daca nu ar fi cresterile progr

Rata inflatiei calculata pentru urmatoarele 12 luni nu va depasi nivelul de 5%, chiar daca vor mai avea loc ajustari de preturi administrate, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Daca nu ar fi cresterile programate pentru preturile administrate, inflatia in Romania s-ar situa undeva la 5%. Chiar cu aceste majorari, in urmatoarele 12 luni, rata inflatiei nu va depasi 5%", a spus Isarescu.
Cresterea preturilor administrate in principal la combustibili si gaze naturale a majorat inflatia, in luna aprilie, la 1,8% fata de luna anterioara, ajungand la 10% comparativ cu luna aprilie 2004.
Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%.
Preturile libere ar putea aduce, pentru prima data dupa multi ani, deflatie in una sau doua luni din acest an. Este nevoie de o scadere a preturilor de consum pentru ca majorarile de taxe si de tarife administrate provoaca la nivelul anului o inflatie de peste 3,5% care se adauga la inflatia libera de 5%.
Cu toate acestea, BNR sustine ca va atinge tinta anuntata pentru acest an, de 7%.

Dobanzile la depozite sunt real pozitive

Isarescu a aratat ca, in aceste conditii, ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale se pastreaza la un nivel real pozitiv.
In opinia guvernatorului, probabilitatea ca dobanzile la depozite sa creasca este mai mica decat varianta in care se vor stabiliza la nivelurile actuale.
"La inceput, bancile au fost rezervate in privinta scaderii dobanzilor. Dezinflatia si-a mentinut ritmul, iar la un moment dat dobanzile au inceput sa o urmeze", a spus Isarescu.
Estimarile anterioare ale BNR, prezentate acum de Isarescu, indicau o reducere a dobanzilor pasive pana la 9-10%, insa intrarile de capital au determinat bancile comerciale sa procedeze la o scadere mai drastica, ajungandu-se in prezent la 7- 8%.
Guvernatorul crede ca acesta este un nivel de echilibru care va fi mentinut cel putin pentru perioada imediat urmatoare.
Isarescu a subliniat inca o data ca BNR nu valideaza acest nivel, dar ca trebuie sa-l accepte prin prisma faptului ca este sustinut de piata.
Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca pana de curand castigurile obtinute din dobanzi au fost exagerate, situatie care nu va mai continua pe termen lung.
In acest context, oficialul BNR considera inevitabila si o reducere substantiala a dobanzilor la credite, intr-un ritm mai rapid decat declara bancherii.

Dobanzi de vara de 10%

Concurenta a inceput deja sa functioneze in favoarea clientului. Marti, banca Transilvania a anuntat o dobanda de baza de 10% pentru creditul ipotecar.
Isarescu estima la inceputul anului ca dobanzile active vor ajunge in mijlocul verii la circa 10%. Bancherii nu au fost de acord cu el si de aceea guvernatorul a revenit vorbind de dobanzi de 12%.
Tinand cont de anuntul bancii Transilvania, se pare ca guvernatorul a avut dreptate in prima estimare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.