Fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, s-a prezentat ieri dimineata, din nou, in fata procurorilor anticoruptie pentru a fi audiat in legatura cu achizitionarea, in nume personal, a zeci de terenuri pe care le-a schimbat ulterior cu cele ale

Fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, s-a prezentat ieri dimineata, din nou, in fata procurorilor anticoruptie pentru a fi audiat in legatura cu achizitionarea, in nume personal, a zeci de terenuri pe care le-a schimbat ulterior cu cele ale Primariei, precum si cu afacerile cu materie lemnoasa si incalcarea unor clauze de privatizare a societatii Letea.
Sechelariu a fost audiat ultima data in 6 mai, cand a venit la Parchet dupa ce politistii i-au prezentat un mandat de aducere, pentru ca nu raspunsese convocarii. La timpul respectiv Sechelariu a fost audiat timp de aproape trei ore pentru a oferi detalii in legatura cu "comiterea mai multor ilegalitati si incalcari ale legislatiei privind Administratia Publica (comise pe timpul cand se afla la conducerea Primariei), in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite" ne-au declarat surse judiciare.
Potrivit acestora, in cadrul interpelarilor, Dumitru Sechelariu a depus o cerere de protejare a persoanei, fara a preciza insa motivul acestei solicitari.

Afacerea Letea

Procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale, la 14 aprilie, fata de directorul economic al fabricii de hartie Letea, Valerica Macarescu, precum si administratorul Adrian Grigore, acuzati fiind de abuz in serviciu in forma calificata, efectuarea de operatiuni incompatibile cu functia si stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea de piata a unor terenuri.
Potrivit procurorilor, prin incheierea unui contract de schimb de terenuri intre Consiliul Local Bacau si societatea Letea, semnat de Macarescu si Grigore, "s-au incalcat clauzele de privatizare prin care cumparatorii Letea se obligau ca, pe perioada reala integrala a programului investitional asumat sa nu instraineze sub nici o forma activele societatii fara acordul APAPS".
Un alt aspect cercetat de procurori este legat de tranzactiile cu materie lemnoasa incheiate de SC Letea SA Bacau cu Directia Silvica Vrancea, prin care au fost preluate bunuri constand in rasinoase la pret de lemn de foc, cu incalcarea tarifelor legale de pret.

Licitatiile cu cantec

Cu numai doua zile in urma, la 12 aprilie, anchetatorii au pus sub acuzare un expert evaluator si cinci consilieri din cadrul Consiliului Local Bacau, in dosarul in care Dumitru Sechelariu este cercetat in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si cu atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati comerciale.
Acuzatiile aduse celor sase persoane fac referire la schimburi si supraevaluari de terenuri, unul dintre cei audiati fiind expertul evaluator Viorel Radu, acuzat de marturie mincinoasa pentru ca ar fi realizat o expertiza privind doua terenuri din municipiul Bacau, estimate la 2,4 miliarde de lei, in loc de 60 de milioane de lei, cat era valoarea lor reala.
In acest caz, anchetatorii cerceteaza modul in care au fost achizitionate terenurile, suspectand faptul ca ar fi fost cumparate de Sechelariu in nume propriu si schimbate apoi cu Primaria Bacau.
Ceilalti cinci actuali si fosti angajati ai Consiliului Local audiati atunci de procurori, Dumitru Popa, George Bogatu, Emil Pintilie, Ilie Barzu si Vasile Dragusanu, au fost pusi oficial sub acuzare sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obtine foloase necuvenite.
Dumitru Sechelariu a fost pus sub invinuire la 22 februarie, fiind cercetat in legatura cu 38 de contracte de proiectare pentru investitii de interes local de care a beneficiat, in cursul anului 2003, SC General Proiect SA, al carei presedinte in CA era sotia primarului.
Un alt aspect luat in calcul de anchetatori este faptul ca Sechelariu ar fi dispus lucrari de asfaltare a drumului in localitatea Casin, iar aprobarea s-ar fi facut in baza unui proiect intocmit de SC General Proiect si platit din bani publici cu 125 de milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.