Autoritatile din domeniile sanitar si financiar par, in sfarsit, sa constientizeze care este valoarea consumului de medicamente compensate si gratuite pe piata romaneasca. Ieri, producatorii si distribuitorii de medicamente s-au asezat din nou la mas
Autoritatile din domeniile sanitar si financiar par, in sfarsit, sa constientizeze care este valoarea consumului de medicamente compensate si gratuite pe piata romaneasca. Ieri, producatorii si distribuitorii de medicamente s-au asezat din nou la masa discutiilor cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP), Ministerului Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Conform declaratiei data de premierul Calin Popescu Tariceanu la data de 16 mai a.c., ''pana la 1 iunie a.c., acest grup de lucru trebuie sa identifice si sa prezinte solutiile tehnice pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar''. Din pacate, ''finantistii'' nu au prezentat, ieri, producatorilor si distribuitorilor de medicamente nici o solutie concreta. ''Lucrurile sunt inca in ceata. Maine (n.r.- astazi) va avea loc o noua intalnire avand in vedere ca premierul Tariceanu a spus ca pana la 1 iunie a.c. trebuie gasita o solutie in ceea ce priveste datoriile catre distribuitorii de medicamente si farmacisti si in ceea ce priveste plafoanele farmaciilor'', ne-au precizat surse autorizate din cadrul MS. La randul sau, Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente a declarat ca ''autoritatile abia acum incep sa accepte magnitudinea cifrelor, mai exact consumul real de anul trecut''. Acesta a adaugat ca la intalnirea de ieri, CNAS a venit cu cifre concrete care au demonstrat ca datoriile catre distribuitorii de medicamente se ridica pe anii 2003 si 2004 la 10.000 de miliarde de lei.
Pe de alta parte, furnizorii de produse medicale au fost invitati in cursul saptamanii trecute de doua ori la discutii, insa din ''cauze tehnice'' invocate de MS, acestea nu au mai avut loc. Abia ieri, reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) s-au aflat fata in fata cu cei ai MFP, MS si CNAS. Inainte de inceperea discutiilor, Ion Ciceala, directorul executiv al AFPM, ne-a declarat ca furnizorii de produse medicale ''merg la MS fara nici o propunere de achitare a datoriilor, ci vor asculta solutiile cu care vin autoritatile pentru plata acestor restante''. El a adaugat ca producatorii interni si internationali de materiale sanitare nu mai livreaza marfa furnizorilor decat cu banii jos:''Pana acum, ei ne-au dat materiale sanitare cu plata in termene rezonabile. Au vazut ca noi, furnizorii, nu le putem plati la termen din cauza ca nici noua nu ne dau spitalele banii la timp. Prin urmare, la ora actuala, s-a ajuns in situatia ca producatorii sa ne dea marfa doar cu banii jos. Din cauza ca nu ne-au fost platite datoriile la timp, ne-am pierdut credibilitatea in ochii producatorilor''. Furnizorii de produse medicale nu vor accepta din partea MS, MFP si CNAS decat un ''document oficial'' semnat de ministrul sanatatii si ministrul finantelor publice, document prin care sa se stabileasca clar termenele de plata a datoriei de aproape 1.000 de miliarde de lei pe care spitalele o au la furnizorii de produse medicale:''In prezent, depozitele furnizorilor din AFPM sunt goale. Nu mai avem bani sa cumparam produse medicale. Bancile nu mai vor sa ne dea credite. Daca vom avea un document oficial, vom merge cu el la banci si vom putea obtine credite. Atunci ministrul sanatatii si ministrul finantelor publice vor trebui sa-si asume responsabilitatea daca noi nu vom putea sa dam banii inapoi bancilor''. Totodata, Ciceala avertizeaza MS asupra faptului ca revenirea la normal a aprovizionarii spitalelor cu materiale sanitare ''depinde de realismul solutiilor propuse de autoritati''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.