Romania a importat, in primul trimestru al acestui an, produse minerale cu 323,4 milioane euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2004, ceea ce reprezinta o crestere de 27,9 la suta din volumul total al cresterilor de import, potrivit Comisi
Romania a importat, in primul trimestru al acestui an, produse minerale cu 323,4 milioane euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2004, ceea ce reprezinta o crestere de 27,9 la suta din volumul total al cresterilor de import, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza.
Titeiul, cu un plus de 411,1 mii tone, a marit factura importurilor cu 210,7 milioane euro. Aceasta diferenta valorica se datoreaza cresterii cantitatii importate, dar si a preturilor externe, care au crescut cu 39,8 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Comparativ cu anul trecut, Romania a importat cu 86,2 mii tone motorina si cu 373,1 mii tone pacura mai putin.
Gazele naturale au inregistrat un import suplimentar de 34,7 milioane mc, in valoare de 65,8 milioane euro, datorat majorarii cu 34 la suta a pretului de import.
S-a importat energie electrica cu 285,8 milioane kWh mai mult, in conditiile in care pretul energiei electrice din import in trimestrul I - 2005 a fost cu 5,3 la suta mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Pretul energiei electrice din import, fara cheltuielile de transport intern, reprezinta numai circa 39 la suta din pretul intern al acesteia.
S-a importat cocs metalurgic suplimentar in valoare de 60,6 milioane euro, cresterea pretului extern fiind de 2-3 ori mai mare decat anul trecut. Pretul huilei a crescut cu 71 la suta fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, huila energetica importandu-se in cantitati cu 218,4 mii tone mai mici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.