Presedintele uzbek Islam Karimov, care s-a aflat intr-o vizita oficiala la Beijing, a anuntat semnarea unui acord petrolier cu China in valoare de 600 milioane de dolari americani. Intr-un interviu acordat cotidianului chinez "China's Daily", reluat
Presedintele uzbek Islam Karimov, care s-a aflat intr-o vizita oficiala la Beijing, a anuntat semnarea unui acord petrolier cu China in valoare de 600 milioane de dolari americani. Intr-un interviu acordat cotidianului chinez "China's Daily", reluat ieri de cotidianul "The Financial Times", Karimov a tinut sa sublinieze ca acordul respectiv "marcheaza un important pas in dezvoltarea pe mai departe a cooperarii bilaterale in domeniul energiei", precizand totodata ca este pe punctul de a fi finalizata crearea unei companii mixte intre Uzbekneftegaz si China National Petroleum Corp. "The Financial Times" releva, in context, ca acordul petrolier amintit a intervenit la o zi dupa ce Beijingul si-a exprimat sprijinul fata de reprimarea dura a protestelor antiguvernamentale ce au avut loc recent in Uzbekistan. Comentatorul ziarului britanic mentionat apreciaza ca semnarea importantului acord petrolier cu Karimov ilustreaza prioritatile Beijingului in relatiile sale cu statele vecine din Asia Centrala, strategie ce vizeaza achizitionarea unor mai mari cantitati de petrol si gaze naturale din zona respectiva. Or, este stiut faptul ca sectorul gazelor naturale din Uzbekistan este dominat de Rusia. Richard Boucher, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, solicitat sa comenteze implicatiile acordului petrolier chino-uzbek, s-a limitat la a afirma ca SUA "saluta orice noi cantitati de petrol atrase pe piata mondiala", adaugand ca "genul de cooperare pe care SUA o pot avea cu Uzbekistanul este in lupta impotriva terorismului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.