Vom plati exact cat consumam, insa la un pret mai mare pentru un metru cub de gaz, fiind incluse si costurile care erau acoperite de abonament. Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, a incercat sa justifice confuzia taxei fixe prin acuzatii si declarat

Vom plati exact cat consumam, insa la un pret mai mare pentru un metru cub de gaz, fiind incluse si costurile care erau acoperite de abonament. Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, a incercat sa justifice confuzia taxei fixe prin acuzatii si declaratii contradictorii. Organismul de reglementare sustine ca este independent si ca Tariceanu nu a intervenit cu nimic pe piata gazelor

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a reusit sa demonstreze, ieri, ca situatia de criza aparuta in tara dupa introducerea abonamentului la gaze este, de fapt, mult mai grava decat cea prezentata de presa autohtona.
Timp de peste o ora, Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, a dat explicatii confuze si rigide, s-a contrazis singur, a lansat acuzatii la adresa Ministerului Economiei si Comertului (MEC), a operatorilor de pe piata gazelor, a guvernarii anterioare si a unor politicieni, ca sa ajunga la o singura concluzie: retragerea abonamentului la gaze nu inseamna nimic pentru populatie sau pentru societatile comerciale, care vor plati, in majoritatea cazurilor, aceleasi sume conform noii metodologii de tarifare ca si in cazul celei vechi, care cuprindea abonamentul.
In privinta preturilor la gaze, nu s-a schimbat nimic. Situatia este aceeasi ca inainte de introducerea abonamentului, cu singura diferenta ca a crescut pretul metrului cub. Romanii vor plati, astfel, in majoritatea cazurilor, aceleasi sume pe care le-ar fi platit daca ramanea abonamentul. Exceptie fac categoriile defavorizate, care ar fi platit un abonament cu o valoare mai mare decat consumul efectiv. Raman, in continuare, sase categorii de consumatori, care vor plati exact cat consuma, dar la un pret mai mare decat inainte de abonament. Astfel, luand in calcul cele mai mari societati de pe piata, cu cel mai mare numar de consumatori, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, preturile pentru 1.000 de metri cubi (mc) au crescut, in medie, cu 20-25 la suta. Categoria B1, cu un consum anual de pana la 2.400 de metri cubi, plateste 6,3 milioane de lei pentru 1.000 de metri cubi la Distrigaz Nord si Distrigaz Sud (pentru ca exista diferente de pret, in cele ce urmeaza preturile vor fi prezentate in aceeasi ordine). Categoria B2, cu un consum de 2.401-12.400 mc anual plateste 5,8 respectiv 6,3 milioane de lei, categoria B3 (12.401-124.000 mc anual) are un tarif de 5,7 respectiv 5,8 milioane de lei, categoria B4 (124.001-1.240.000 mc anual) va plati 5,6 - 5,7 milioane de lei, categoria B5 (1.240.001-12.400.000 mc) are un tarif de 5,3 - 5,7 milioane de lei, iar ultima categorie, B5 (peste 12.400.001 mc anual) va plati 5,3-5,6 milioane de lei.
Dupa cum se observa, pe masura ce consumul creste, pretul gazelor scade. Consumatorii al caror consum este de pana la 25 la suta fata de limita superioara a categoriei in care sunt inclusi vor fi incadrati de operatori in categoria superioara, platind, astfel, mai putin. De asemenea, termenul de scadenta a facturilor a fost modificat de la 10 la 15 zile.
Presedintele ANRGN a facut un apel la populatie pentru platirea facturilor pe lunile aprilie si mai, care includ si abonamentele, precizand ca sumele platite de populatie vor fi regularizate ulterior (cine a platit mai mult decat ar fi platit acum, primeste banii inapoi si invers).

Incoerenta multa si independenta putina

Presedintele ANRGN a incercat sa justifice balbaielile penibile din ultima perioada (care creeaza grave prejudicii mediului investitional din tara) in privinta abonamentului la gaze prin metoda, deja consacrata, de a plasa vina in curtea fostei guvernari. Cosmeanu a sustinut ca metodologia de tarifare a fost creata si ulterior amanata de fosta guvernare (ceea ce este corect) si ca el nu a avut timp sa monitorizeze aceasta metodologie de cand este presedintele ANRGN, pentru a vedea efectele concrete care vor aparea dupa aplicarea acesteia (?!). In plus, presedintele ANRGN s-a balbait cand a fost intrebat de ce a avut nevoie, ca autoritate de reglementare independenta, sa ceara voie premierului sa renunte la abonament. Explicatia oferita a fost ca, de fapt, chiar el a cerut o audienta la prim- ministrul Calin Popescu Tariceanu, ca sa ii prezinte ceea ce se intampla in tara (valul de proteste aparut dupa introducerea abonamentului) precum si solutia prin care criza sa fie rezolvata, astfel incat premierul nu a intervenit, de fapt, cu nimic pe piata gazelor. Va reamintim ce a declarat, ieri, chiar Tariceanu: ca a cerut presedintelui ANRGN sa elaboreze o noua metodologie de tarifare. "De la 1 iunie 2005 se va introduce o noua metodologie care sa respecte cele doua criterii: pretul acopera costurile si nu se plateste abonament fix. Fiecare va plati dupa cat consuma", a subliniat premierul. Cam atat despre independenta.
In rest, Cosmeanu a tinut sa spuna ca, daca tot l-a acuzat Radu Berceanu ca nu are carte, el este dispus oricand la o confruntare cu acesta, ca sa-i demonstreze ca stie de 10 ori mai multa carte decat fostul ministru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.