Daca luni Aquaproiect facea responsabila firma de constructii C.O.I.S. pentru inundatiile din orasul Intorsura Buzaului, ieri am primit la redactie un comunicat de presa al constructorului prin care proiectantul este indicat ca principal vinovat.

Daca luni Aquaproiect facea responsabila firma de constructii C.O.I.S. pentru inundatiile din orasul Intorsura Buzaului, ieri am primit la redactie un comunicat de presa al constructorului prin care proiectantul este indicat ca principal vinovat.
Avand in vedere gravele acuzatii lansate fie de Aquaproiect, fie de firma italiana C.O.I.S. SRL, se impune deschiderea unei ample anchete care sa faca lumina in acest caz. Nu de alta, dar dincolo de faptul ca indiguirile proiectate de Aquaproiect si executate de C.O.I.S. SRL au cedat la... prima ploaie mai sanatoasa, nimeni nu se considera responsabil. Redam in continuare textul comunicatului de presa amintit: "Imediat dupa adjudecarea contractului <>, au inceput presiuni din partea autoritatilor statului transformate intr-un instrument de constrangere avand drept scop cedarea executiei lucrarii sau asocierii unei firme locale al carei teritoriu fusese incalcat. Nu suntem si nu am fost niciodata in aceeasi categorie cu firme ca REPCON, APASCO, DELTACONS sau SOCOT. Aruncarea vinei pentru ceea ce se intampla la Intorsura Buzaului asupra noastra nu este decat o diversiune menita sa mascheze tarele sistemului, si anume proiecte prost intocmite si fara calculele si studiile necesare, verificari de proiect iresponsabile, avizari cu ochii inchisi, licitatii trucate etc.
Fenomenul care acum conduce la degradarea lucrarilor a fost semnalat de noi inca de la inceputul executiei si a fost consemnat intr-o nota de constatare (semnata si de proiectant) din 2002. Potrivit documentului, proiectantul, Aquaproiect, isi rezerva dreptul de a schimba solutia tehnica. Proiectantul a schimbat solutia tehnica abia in anul 2004, in urma insistentelor noastre si din pacate doar punctual. In zona in care s-a schimbat solutia tehnica, degradarea lucrarilor s-a oprit. In celelalte zone se manifesta acelasi fenomen semnalat de noi si lucrarile se degradeaza continuu.
Referitor la declaratiile ministrului secretar de stat, domnul Laszlo Borbely, facem urmatoarele precizari. Declaratia domniei sale se bazeaza pe un proces-verbal intocmit de catre o comisie prezenta la fata locului in data de 20 mai 2005. Aceasta comisie ministeriala a avut o conduita neprofesionala si partinitoare deoarece: a fost condusa de doamna consilier Ana Maria Constantinescu, fost angajat la institutul Aquaproiect; nu a facut dovada unui mandat sau alt document care sa ateste legitimitatea comisiei, scopul acesteia si competenta membrilor; a refuzat sa consemneze erodarea puternica a patului albiei, fenomen ce duce la degradarea lucrarilor; intre ceea ce s-a convenit si ceea ce doamna Constantinescu a dictat secretarei Primariei exista discrepante majore, si anume s-au inlaturat toate aspectele care ar fi putut implica ulterior proiectantul.
S-a afirmat ca executantul trebuie sa refaca lucrarile pe cheltuiala sa, fiind direct responsabil cu starea actuala a acestora. Constructorul este obligat prin contract sa respecte prevederile proiectului. Constructorul reface lucrarile doar daca o lucrare se degradeaza din cauza unor vicii de executie si nu are nici o responsabilitate pentru viciile de proiectare. Simpla refacere a lucrarilor, in forma initiala, aplicand aceeasi solutie tehnica, nu imbunatateste cu nimic situatia, lucrarea urmand sa se degradeze in continuare".

Proiectantul neaga toate acuzatiile

Liliana Dragan, manager al societatii Aquaproiect, sustine ca a efectuat verificari si ca digul devenit marul discordiei nu a fost realizat conform proiectului executat de firma pe care o conduce.
"Cu toate acestea, eu nu dau cu noroi in nimeni, nu vreau sa intru in conflict cu nimeni, nu e treaba mea, ci a beneficiarului sa constate cine a gresit si i-a adus prejudicii. Pe mine ma intereseaza proiectul realizat de mine, despre care sustin in continuare ca este foarte bun", a declarat Liliana Dragan. Despre acuzatia adusa de C.O.I.S., privind comisia care a examinat lucrarea la 20 mai 2005, fiind condusa de o fosta angajata a Aquaproiect, Liliana Dragan a precizat ca nu vede legatura intre faptul ca Ana Maria Constantinescu, actual consilier al Ministerului Mediului, a lucrat la Aquaproiect "pe vremea lui Ceausescu", si ca acum a ajuns consilier la Mediu si sef al unei comisii.
"Mai mult decat atat, noi nici nu am fost instiintati ca o comisie verifica lucrarea, n-am stiut nimic", sustine Dragan. Managerul firmei Aquaproiect s-a declarat, de asemenea, uimit ca persoane precum ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului Laszlo Borbely, "la functiile lor, aduc acuzatii fara sa le verifice inainte".
"Din cate stiu eu, mai intai se face o analiza, si apoi se constata si se fac declaratii publice", a afirmat Dragan. Liliana Dragan sustine, de asemenea, ca Aquaproiect nu a modificat niciodata proiectul, cum sustine firma C.O.I.S., si ca a cerut ca lucrarea sa fie examinata de o comisie independenta, formata din experti, care sa constate cine a fost de vina: proiectantul sau executantul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin