In raportul semianual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), publicat ieri, se estimeaza ca Rezerva Federala a Statelor Unite va continua sa mareasca ratele dobanzilor, in timp ce BCE ar trebui sa recurga la o relaxa

In raportul semianual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), publicat ieri, se estimeaza ca Rezerva Federala a Statelor Unite va continua sa mareasca ratele dobanzilor, in timp ce BCE ar trebui sa recurga la o relaxare a politicii monetare, transmite Mediafax.
In document se mai arata ca Japonia trebuie sa mentina politica monetara laxa si ca orice tentativa de modificare a acesteia ar fi prematura, in conditiile unor presiuni deflationiste persistente.
Intr-o prima faza, politica monetara a sustinut in mod activ redresarea economica globala, dar in ultima vreme mai multe banci centrale au inceput sa majoreze ratele dobanzilor.
Totusi, ratele mari ale dobanzilor nu sunt universal recomandate. "Rezerva Federala americana va continua sa mareasca, treptat, dobanzile. Prin contrast, nu se intrevede o inasprire a politicii monetare a Japoniei, in timp ce pentru zona euro este probabila o relaxare", sustine raportul. Pentru Statele Unite, estimarile OCDE referitoare la o crestere economica de 3,6 procente in 2005 si de 3,3 la suta in 2006 are la baza presupunerea ca ratele dobanzilor din aceasta tara vor ajunge la 4,75 procente, la mijlocul anului 2006, fata de 3 la suta in prezent.
OCDE prevede pentru zona euro o crestere economica de 1,2 procente in acest an si de 2 procente in 2006, in cazul in care BCE va decide reducerea cu 0,5 la suta a principalelor rate ale dobanzilor, la mijlocul anului 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.