Vicepremierul George Copos a anuntat, ieri, in limba franceza, ca investitia Montupet de la Cluj este definitiv pierduta, pentru ca autoritatile locale au cerut companiei franceze sa plateasca terenul pe care urma sa fie amplasata fabrica de componen

Vicepremierul George Copos a anuntat, ieri, in limba franceza, ca investitia Montupet de la Cluj este definitiv pierduta, pentru ca autoritatile locale au cerut companiei franceze sa plateasca terenul pe care urma sa fie amplasata fabrica de componente auto, in timp ce Bulgaria a oferit suprafata gratis.
"Il est perdu (n.r. - este pierdut). Da, este oficial, s-au dus la Ruse pentru ca ei le-au dat pamantul, iar noi suntem birocrati. Je suis tres nerveux (n.r. - sunt foarte nervos)", a afirmat Copos in fata jurnalistilor romani, prezenti la Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) pentru a participa la deschiderea punctului national de contact pentru aplicarea recomandarilor OCDE in ghidul pentru intreprinderi multinationale.
Potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite, compania franceza Montupet, producatoare de componente de aluminiu pentru industria auto, a decis sa investeasca 36 milioane de euro pentru construirea unei fabrici la Ruse, in Bulgaria. La sfarsitul anului trecut, ARIS a anuntat ca firma franceza intentioneaza sa deschida o fabrica de acest tip in Romania, investitia fiind estimata la 120 milioane de euro.
Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a confirmat la randul sau hotararea investitorilor francezi de a alege Bulgaria pentru amplasarea fabricii.
"C'est perdu, malheureusement (n.r. - este pierdut, din pacate). Din pacate, putem pierde si alte proiecte daca nu vom reusi sa determinam autoritatile locale sa constientizeze importanta faptului ca nu este de ajuns sa vrei sa atragi investitori straini, ci trebuie sa ai si o anumita conduita in relatia cu acestia", a spus Cristina.

Autoritatile trebuie sa fie mai informate

Ana-Maria Cristina a mai aratat ca autoritatile trebuie sa fie mai informate si ca este absolut necesar sa se identifice toate oportunitatile dintr-o regiune pentru a se putea raspunde prompt si cu profesionalism cererilor investitorilor.
"ARIS are doar misiunea de a face lobby pentru o anumita zona pentru investitorii interesati, dar mai departe este treaba autoritatilor in ceea ce priveste utilitatile sau terenul aferent investitiei", a adaugat Cristina.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, luni, ca va verifica sesizarile privind investitia preconizata la Cluj, mentionand ca va incerca sa intervina in cazul in care decizia firmei franceze nu este definitiva. "Sunt nemultumit, pentru ca unei investitii de 120 milioane de euro nu i se da asa cu piciorul. Este in interesul nostru sa tratam orice investitor cu multa atentie. Voi incerca sa intervin daca decizia nu este deja luata. Daca hotararea este luata, spun cu foarte mare regret ca nu avem decat sa suportam consecintele", a spus Tariceanu.
Fabrica de la Ruse va produce piese auto pentru marcile Ford, Audi, Peugeot, Renault, productia urmand sa fie destinata exportului, inclusiv in Romania.
Montupet detine fabrici in Franta, Spania, Marea Britanie, Canada si Mexic, in care lucreaza peste 4.000 de angajati. Compania este furnizor pentru Audi, Seat, Ford, Volvo, Jaguar, Renault, Saab, Peugeot si Citroen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.